Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Erdoğan Bayraktar: "Köpürtmek İstiyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "İstanbul'un tamamının finans merkezi olma özelliğini köpürtmek istiyoruz" dedi.

yapi.com.tr
Erdoğan Bayraktar: "Köpürtmek İstiyoruz"

Bayraktar, Londra'nın finans merkezinden sorumlu temsilcisi City Belediye Başkanı Lord Alderman Roger Gifford ve Birleşik Krallık heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, İstanbul Finans Merkezi'nin kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi.

"Köpürtmek istiyoruz"

Londra, ABD ve çeşitli yerlerdeki finans merkezlerinde incelemelerde bulunduklarını anlatan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi'ni, Ataşehir'de araziye uyarak, yaklaşık 700 bin metrekare alanda oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bayraktar, konuklarına İstanbul Finans Merkezi'nin maketini göstererek, "Bu merkez, İstanbul Finans Merkezi'nin bir çekirdeğidir. Daha çeşitli merkezlerde de İstanbul'un tamamının finans merkezi olma özelliğini köpürtmek istiyoruz" diye konuştu.

Londra'nın son dönemde Türkiye'ye yakınlığını önemsediklerini belirten Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi konusundaki beraberliğin, başlattıkları kentsel dönüşüm seferberliği noktasında da yaşanmasını istediklerini kaydetti.

Türkiye'de hem çevre hem de şehirleşme konusunda yeni vizyon ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulduğunu, bu kapsamda Avrupa ile bütünleşerek çevre konularına daha duyarlı boyut kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Hükümetleri döneminde 14 olan büyükşehir sayısını 30'a çıkardıklarını anlatan Bayraktar, "Hem imar bütünlüğünü hem yapılaşma silüetini yeni düzene, yeni anlayışa getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Büyükşehirlerde vilayetle belediye sınırlarını çakıştırdıklarını anlatan Bayraktar, "Yani büyükşehir belediye başkanı bütün ilçelerin, beldelerin, köylerin imarından, her şeyinden sorumlu olacak" diye konuştu.

"AB'nin çevrecilik kriterlerine uymaya gayret ediyoruz"

Bayraktar, AB'nin çevrecilik kriterlerine uymaya gayret ettiklerini belirterek, katı atık tesislerini büyük ölçüde yenilediklerini ve rehabilite ettiklerini, atık su arıtma tesisi konusunda da büyük mesafe aldıklarını vurguladı. Deniz kıyılarında artık daha sıkı denetimler yaptıklarını ve gemi atıklarını toplamaya çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, tüm Türkiye'de hava kalitesini günlük ölçtüklerini, sadece Marmara Bölgesi'nde 36 hava kalitesi ölçüm istasyonunun bulunduğunu bildirdi.

Bayraktar, Türkiye'de şu anda yaklaşık 20 milyon birim konut stokunun olduğunu, bunlardan 6,5 milyonunun mutlaka yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Bu bakımdan Türkiye genelinde ömrünü tamamlamış, mühendislik hizmeti almamış, enerjiyi savuran, afetlere ve depreme dayanıksız konutları yıkmaya devam ettiklerini aktaran Bayraktar, 20 yıl sürmesi planlanan proje çerçevesinde senede yaklaşık 300 bin konutu yıkmayı planladıklarını kaydetti. Bayraktar, bu çerçevede Londra Belediyesi ile çok yakın işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi.

"Türkiye'ye faydalı olacağımıza inanıyorum"

Londra'nın finans merkezi olan City Belediyesi'nin Başkanı Lord Alderman Roger Gifford da İstanbul'da finans merkezinin kurulacağı alanı görme fırsatı bulduklarını belirtti. Gifford, kurulacak merkezin fiziki altyapısının yanı sıra entelektüel altyapı çalışmalarına nasıl katkı sağlayabileceklerinin yollarını aradıklarını anlatarak, onlarca yıldır kazandıkları deneyimler sayesinde Türkiye'ye faydalı olacaklarına inandığını söyledi.

"Kızmışlardır diye pek gitmek istemiyorum"

Bakan Bayraktar'ın kentsel dönüşümle ilgili sözlerini değerlendiren Gifford'un "Anlatılanlara göre, Türkiye'deki müteahhitlik firmalarından büyük miktarda hisse almam gerekli" demesi, gülüşmelere neden oldu. Bahsedilen planları son derece heyecan uyandırıcı bulduğunu, gördüklerinden ve anlatılanlardan çok etkilendiğini ifade eden Gifford, Bakan Bayraktar ve ekibini Birleşik Krallık'ta ağırlamaktan da memnuniyet duyacaklarını söyledi. Gifford, Londra'nın çok büyük bir şehir olduğunu ama Liverpool gibi kentleri görmelerinden de memnuniyet duyacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Liverpool, son zamanlarda başlattığı Atlanta'ya geçiş limanı görevi görecek 50 milyon pauntluk projeyle gerçekten çok büyük bir yenileşme içerisine giren bir şehir. Aynı şekilde İngiltere olarak son dönemde yenilenebilir enerji alanında çok büyük yatırımlar yaptık. Bu alandaki uzmanlığımızı Türkiye ile paylaşmaktan büyük memnuniyet duyacağız."

Bakan Bayraktar, "Davet için teşekkür ediyorum. Londra'ya gittik ama Liverpool'a gitmiyoruz. Trabzonluyum. Trabzonspor, yıllar önce Liverpool'u yenmişti. Belki bize kızmışlardır diye pek gitmek istemiyorum" şeklindeki sözleri heyettekileri güldürdü.

Gifford da "Rövanşı almak fırsatını kaçırmak istemiyoruz" sözleriyle Bayraktar'a cevap verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/erdogan-bayraktar-kopurtmek-istiyoruz_106164.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!