Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Esnafın ‘Kentsel Dönüşüm’ İsyanı

Kentsel dönüşüm sadece ilgili semt sakinlerini değil, esnafı da canından bezdirdi.

yapi.com.tr
Esnafın ‘Kentsel Dönüşüm’ İsyanı

Kentsel dönüşüm sadece ilgili semt sakinlerini değil, esnafı da canından bezdirdi. Birgün Gazetesi'nden Zeynep Kuray'ın haberine göre, bu yıkım projesi kapsamında çıkartılan 6306 sayılı yasadaki 2/3 çoğunluk uygulamasını fırsat bilen mülk sahipleri, bu çoğunluğu sağlayarak rant uğruna istedikleri gibi çürük raporu alıp dükkânları mühürletebiliyor. Bu yasanın son mağdurları Kadıköy’ün Fenerbahçe semtinde kuaför Ali Ankaralı, halı satıcısı Haluk Zerin ve perde dükkânı işleten Burhan Karadayı oldu.

20 yıldır halı dükkânı işleten Haluk Zerin, mülk sahibi olmasına rağmen dükkânının 10 gündür mühürlü olduğunu söyledi. Kentsel Dönüşüm Yasası çıktığından beri güven ortamının yok olduğuna ve yasanın her türlü hile ve gaspa kapı araladığına dikkat çeken Zerin mağduriyetini şöyle anlattı:

“6306 sayılı kanunla, riskli binanın yıktırılmasından sonra yapılacak işlemlere karar verme oranı “üçte iki (2/3)” olarak belirlenince tüm haklarımız elimizden alındı. Binada daire sahibi olan C.K.S. adlı şahıs giriş katlarının dükkân olarak mı yoksa konut olarak mı kullanılacağı konusunda dükkân sahipleriyle anlaşamadığı için, aynı binada inşaat firması bulanan bir müteahhitten akıl alarak önce para karşılığında binaya çürük raporu aldı, sonra bugüne kadar sorun teşkil etmeyen ruhsatsız çalışma konusunu bahane ederek hakkımızda şikâyette bulundu. Bu şikayet üzerine 7 Şubat 2014’te Kadıköy Belediyesi benim dükkânımı, yan tarafta bulunan kuaförü ve perdeciyi mühürledi. Binada, C.K.S.’nin yakınları olan 5 işyeri ise çalışmaya devam ediyor. Bir müteahhidin işyerinize gözünü dikmesi onu kaybetmeniz için yeterli. Şimdi bu hukuksuzluk değilse nedir?”

20 yıldır emlak vergisi verdiğini, mülk sahibi olduğunu ve gereken tadilatları kendisinin yaptırdığını vurgulayan Zerin, “20 yıllık emeğimi gözünü rant bürümüş, bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak söze göre mi harcayacağım? Bunu reddediyorum ve en kısa zamanda mührü söktüreceğim” dedi.

Kuaför de şikayetçi

Fenerbahçe’de 30 yıldır kuaförlük yapan Ali Ankaralı, 4 ay önce kiralayıp, yenilediği dükkânın mühürlendiğini belirterek, “Kentsel dönüşüm adı altında dükkanım yıkıldığı için, 8 Ekim 2013’te Ahmet Mithat Efendi Caddesi’ndeki Fuat Paşa Apartmanı’nın girişindeki bir dükkanı kiraladım. Ruhsat sorunu olmadığını, burasının işyeri olarak gözüktüğünü söyleyen mal sahibi A.E. ile 1 yıllık sözleşme imzaladım. Ancak dükkânın açılışını yaptıktan bir hafta sonra durumun hiç de öyle olmadığını zabıtaların taktığı mühürden öğrendim. Aynı apartmanda 14 yıldır perde dükkanı işleten Burhan Karadayı da ‘kentsel dönüşüm’ün kendilerini ekmek kapılarından ettiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/esnafin-kentsel-donusum-isyani_117329.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!