Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Okmeydanı'nda Kentsel Dönüşüm Endişesi!

Okmeydanı’nda başlayacak dönüşümün ikinci bir Sulukule ve Tarlabaşı olacağı ileri sürülüyor. 20 bin hak sahibi korku içinde

yapi.com.tr
Okmeydanı'nda Kentsel Dönüşüm Endişesi!

Okmeydanı adım adım kentsel dönüşüme yaklaşıyor. Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, ancak Sulukule ve Tarlabaşı örneklerini gören sakinler, kentsel dönüşüm neticesinde başlarına ne geleceğinden endişe ediyor.

Başbakan tapu dağıttı

Aslında Okmeydanı halkı da kentsel dönüşümden yana. Zorlansalar da belli bir miktar ödemeye hazırlar. Ancak tam da burada başka bir sorun baş gösteriyor. Sakinlere daire tapusu değil hisseli tapu veriliyor. Mahalleli, Beyoğlu Belediyesi’nden kendilerine teklif geldiğinde bu teklife ilk etapta sıcak yaklaştıklarını anlatıyorlar.

100 bin lira ödemek zorunda

Öyle ki tapu alma hakkına sahip olan 20 bin 874 kişiden 12 bin 122 kişi başvuruda buluşmuş. Ancak bu durumun düşündükleri gibi ücretsiz olmayacağını öğrenmişler. Kendilerine sunulan teklifte cadde üzerindeki arazilerin metrekaresi 1000 liradan başlıyor, iç taraftaki arazilerin ise metrekare 400 ile 600 lira arasında. Yani tapu tahsis belgesiyle yıllardır burada oturan vatandaşlar, evlerine ortalama 100 bin lira ödemek zorunda olduklarını öğrenmişler. Bunun üzerine parayı ödeyen sadece 233 kişi tapusunu almış.

Rakamlarla Okmeydanı

» Okmeydanı’nda; 20 bin 874 kişi, hisseli tapu alma hakkına sahip.

» 233 kişi tapusunu aldı.

» 525 kişinin tapu düzenlemesi sürüyor.

» 12 bin 122 kişi ücretsiz olduğunu düşünerek tapu için başvuruda bulunmuştu. Ancak ücret talep edilince, istenen miktarı ödemedi.

» 7 bin 994 kişi hiçbir başvuruda bulunmadı.

Hangi müteahhit gelir ki

Okmeydanı’nda vatandaşa verilen tapular daire tapusu değil hisseli arsa tapusu. Yani evler yıkılıp yenileri yapıldığında tam olarak eski evlerinin yerinde oturacaklarının garantisi yok. Tapu almadan duruma itiraz eden sakinlerin en çok dikkat çektiği nokta burası. Bir de emsalin düşük tutulması gerçeği var. Yani yeni yapılacak evler yüksek katlı olmayacak. Okmeydanı sakinleri yetkililere sesleniyor; “Yüksek katlı eve izin vermeyecekseniz, buraya Okmeydanı hakı sığmaz. Hem hangi müteahhit bu kadar az emsal olan bir araziye bina yapmak ister. Müteahhit nereden para kazanacak”

Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm projesine 30 Mart yerel seçimlerinden sonra başlayacak. Okmeydanı Çevre Koruma üyesi Avukat Ali Coşkun, burada düşük katlı lüks binalar yapılacağını ve kendilerinin bir mektar para ödenerek buradan gönderileceğini düşünüyor.

Coşkun, “Fikirtepe’de 4 emsal verilmesine rağmen müteahhitler kar edemeyeceği düşüncesiyle anlaşma yapmadı. Burada 2 emsal veriliyor. Bu demek ki işimiz daha zor. Bir de tabi önümüzde Sulukule ve Tarlabaşı Kentsel Dönüşümü örnekleri var. İnsanlar yerlerinden edilmişlerdi.”

Sulukule ve Tarlabaşı korkusu

5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Varlıkların Yenilenmesi Yasası kapsamındaki pek çok projede, anlaşmaya yanaşmayan vatandaşların mülklerine acele kamulaştırma yapılmıştı. Uygulamanın bir örneği Sulukule’de yaşandı. Sulukuleli vatandaşlar ellerinde gerçek tapusu olmasına rağmen istenilen yeni lüks konutlar için fark bedellerini ödeyemeyeceklerinden dolayı semtlerini terk etmek zorunda kaldılar. Yeni yapılan lüks konutlar 300 bin ile 1 milyon lira arasında satılıyor. Aynı durum Tarlabaşı için de geçerli. Burası hala yıkım aşamasında. Okmeydanı sakinleri bu kötü senaryoların kendi başlarına gelmesinden endişeli.

http://www.yapi.com.tr/haberler/okmeydaninda-kentsel-donusum-endisesi_116693.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!