Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İstanbullular'ın 1+1'e İlgisi Arttı

Fikirtepe'nin Yüzde 90'ı Boşaldı

Otopark Yönetmeliği Değişiyor!

Fikirtepe'deki O Ev de Yıkıldı

Fikirtepeli 'Teminatsız' Milyonerler!

Kentsel Dönüşüme Daha Fazla Direnemedi!

Fikirtepe'de "Kamulaştırma" Davalık Oldu

Fikirtepe'ye Bakanlık'tan...

Otopark için Ağaç Katliamı

Fikirtepe’ye Dönüş Çok Zor Olacak

Kentsel Dönüşüm İflas Etti

Foto: DHA

"Fikirtepe İnatçısı"na Dava Açacaklar

Fikirtepe'de Anlaşmazlığa...

Yıkılacak Binalarda Aç, Susuz Yaşıyorlar

Fikirtepe'nin Planları Onaylandı!

"Fikirtepe’ye Girenler Değil...

Fikirtepe'de Tek Başına!

'Kentsel Dönüşüm' İşte Bu...

Fikirtepe'de 3'te 2'ye Uyulmuyor!

Topbaş Açıkladı: Otopark Tapusu Geliyor!

1+1’lerin Yeni Adresi Basın...

Fikirtepe'ye 3 Yıl Sonra İlk Ruhsatlar

Güllüce: Fikirtepe Problemi...

Bakanlığın Fikirtepe Planları...

Fikirtepe’de Firmaların Gözü...

Fikirtepe’de "Yetki" Değişikliği!

Fikirtepe'de Tarih Belli Oldu!

Madem Yaptırmıyorsunuz, Evimizi...

Fikirtepe Suç Yuvası Oldu!

Fikirtepe’nin Geleceğini ‘Dev...

Fikirtepe'nin Yeni İmar Planına...

Fikirtepe Planları Askıda!

Fikirtepeliler'e Ruhsat Müjdesi!

Fikirtepe'de Tedirgin Bekleyiş!

"Fikirtepe’de Ruhsatları 1...

"Kentsel Dönüşüm Fikirtepe’yi...

Fikirtepe'de 4 Emsal Hayal Oldu!

Fikirtepe Planları Onaylandı

Fikirtepe’de Neler Oluyor?

Fikirtepeli Müteahhitler İsyan Ediyor

Fikirtepe İçin Dönüşüm Reçetesi...

Fikirtepe’de Yeni Perde

“Kentsel Dönüşüme En Kötü...

Fikirtepe’de ‘Anlaşmak’ Şart Olacak!

Fikirtepe’de ‘Riskli Alan’ Tartışması!

Fikirtepe Sil Baştan!

İstanbul Büyükşehir’den Fikirtepeliler'e...

Fikirtepe’de 1+1 Dairelere Otopark Engeli

Konutlarda 1+0'a gelen yasaktan sonra şimdi de Fikirtepe'ye dair yeni düzenlemede, 1+1'lere 2 araçlık otopark zorunluluğu getirildi.

yapi.com.tr
Fikirtepe’de 1+1 Dairelere Otopark Engeli

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre, Türkiye genelinde konut projelerinde stüdyo daire (1+0) yapma yasağı gelirken, Fikirtepe’de bu yasağa 1+1’ler de katıldı. Mayıs ayında Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından el konularak Affet Yasası kapsamına alınan bölgede plan değişikliklerine gidildi. Yapılan değişiklikle Fikirtepe’de yapılacak stüdyo ve 1+1 dairelere bile 2 araçlık otopark uygulaması getirildi. Uygulamanın konutlarda maliyetleri artıracağını söyleyen sektör temsilcileri, her daireye iki araçlık otopark yerine daire büyüklüğüne göre otopark verilmesinin daha doğru olacağını belirtiyor. Temsilciler, planda düzenlemenin büyüklüğe göre yapılmasını isterken, bazı temsilciler ise,  iki araçlık otopark uygulamasıyla  stüdyo ve 1+1 dairelerin önüne geçilmesinin amaçlandığını kaydediyor. 

Durbakayım: 30 metrekarelik daire için 70 metrekarelik otopark ayrılacak

Fikirtepe'de 3 bin 150 adet bağımsız üniteden oluşan karma projeler gerçekleştirmeyi öngören Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un en önemli iki sorunu olan trafik ve yeşil alan konusunu yeni planda çok önemsedi.  Bakanlık, hazırladığı yeni imar planı ile donatı alanlarının oranını yüzde 20’den 25’e çıkararak, daha fazla nefes alınabilir alan yaratılmasını sağlıyor. Diğer taraftan projelerdeki her birime 2 araçlık kapalı otopark verilmesi planlandı. Ancak optimum faydanın sağlanması için bu değişikliğin tekrar gözden geçirilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Çünkü projelerde gerçekleştirilecek 30 – 40 metrekarelik daireler için sirkülasyon alanı dahil yaklaşık 70 metrekarelik bir otopark alanı yaratılmasının, maliyeti ve fiyatları olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle otopark alanlarının daire büyüklüğüne göre yapılmasının daha verimli sonuç vereceğine inanıyoruz.”

Aydın: Otopark düzenlemesi hakkaniyetli değil

Fikirtepe’de 510 lüks konut yapmayı hedefleyen Baysaş Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı Fikirtepe’nin yeni imar planlarıyla bölgede ana arterlerin 3’er metre genişletilmesi, bisiklet yollarının yapılması gibi düzenlemeler yaparak bölgede trafik sıkışıklığı yaşanmamasını ve daha konforlu ulaşım imkanları sunduğunu belirtti. Yeni imar planında bölgenin otopark sorununun çözümüne ilişkin projelerde her daireye iki araçlık otopark zorunluluğu getirildiğini de ifade eden Aydın,  bu düzenlemenin iyi niyetli olduğunu ancak pratik olarak kimi sıkıntıları bulunduğuna işaret etti. Bölgede hayata geçecek projeler içinde stüdyo, 1+1’den 4+1’e kadar farklı tip ve büyüklüklerde daireler yer alacağını aktaran Aydın şunları söyledi: “40 metrekare olan bir daireye de 120 metrekare olan bir daireye de iki araçlık otopark ayırmak hakkaniyetli olmayacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konudaki düzenlemesini belirli metrekareye kadar 1 araçlık otopark, belirli metrekare üzerindeki daireler için ise iki araçlık otopark şeklinde yeniden gözden geçirmesi faydalı olacak.”

Selimoğlu:  Aile konutunu teşvik ediyor

Fikirtepe’de E-7 grupla birlikte konut yapacak olan Bülent Selimoğlu ise uygulamanın aynı zamanda 1+1’ler yerine aile konutlarının yapılmasını teşvik ettiğini aktardı. “1+1’lerde bekar yada yeni evliler kalıyor. Çocuklu aileler pek kalmıyor. Dolayısıyla uygulamanın aile yapısını düzeltme isteğiyle de yapıldığını düşünüyorum” diyen Selimoğlu, “Bu tip dairelerin belli lokasyonlarda yapılması gerekiyor. Türkiye bu uygulamayla Avrupa’nın düştüğü hataya düşmek istemiyor. Aile kurmayı teşvik etmeyi amaçlıyor” yorumu yaptı.

Nuhoğlu: Küçük dairelerin sayısını azaltacak

Uygulamanın inşaat alanını ciddi anlamda artıracağını belirten Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, “Bu tip projelerde böyle bir hesaplamayla yapılan otoparkların boş kaldığını biliyoruz. Bakanlığın 20-30 yıl sonrasını ve Türk aile yapısını düşünerek yapıldığını düşünüyoruz. Şu an için otopark sayısının fazla olduğu çalışma biraz zorlama bir uygulama” dedi. Küçülen çekirdek aileler için 1+1’lerin İstanbul koşullarında bir ihtiyaç olduğunu aktaran Nuhoğlu, “Otopark nedeniyle değişikliğe gidebiliriz. Belki küçük daireleri yüzde 20-25-30 oranında azaltacağız” yorumunu yaptı. Uygulama yapılacaksa da maliyetlerini katlanarak gereğini yapacaklarını anlatan Nuhoğlu, uygulamanın küçük dairelerin fiyatını 350-400 bin TL seviyesine çıkaracağını söyledi.

Küçük dairelerin metrekare satış fiyatı artacak

Fikirtepe ve çevresine ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planın 27.8.2013-25.9.2013 tarihleri arasında askıda kalacağını aktaran Denge Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, askı süresinden sonra yapılan itirazlar ve itiraz sürecinin tamamlanması sonucunda kesinlik kazanacağını belirtti. Askıdaki Plan notlarının 14. Maddesinde; “Planlanma alanında yapılacak uygulamalarda zemin altında her bağımsız birim için en az 2 otopark ayrılması zorunlu olduğunu dile getiren Arslan, “Mevcut projelerin taslak hali incelendiğinde stüdyo ve 1+1 dairelerin proje geneline göre oranı düşük kalmakta. Genelde mülk sahipleri ile yapılan kat karşılığı anlaşması gereği daha büyük alanlı daireler tercih edilmekte. Proje nitelikli olması nedeniyle zaten büyük alanlı daireler için en az 2 otopark bulunmasını gerektirmekte. Her birime en az 2 otopark zorunluluğunun getirilmesinin yatırımcı açısından maliyetli olacağı düşünülse bile, daire tiplerine göre satış fiyatlarına baktığımızda, küçük alanlı dairelerin birim metrekare satış fiyatı, büyük alanlı dairelerin birim metrekare satış fiyatlarından çok daha yüksek olacak. Ayrıca, şehrin merkezindeki nüfus ve iş yoğunluğunun had safhada olduğu Fikirtepe ve çevresinde otopark sorunu çözümlenmiş konutlar gerçek değerine ulaşacak ve daha kolay satılabilecek.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/fikirtepede-1-1-dairelere-otopark-engeli_112277.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!