Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fikirtepe’de ‘Riskli Alan’ Tartışması!

Fikirtepe’nin Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilmesine ilişkin yapılacak yeni düzenlemeyle ilgili değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

yapi.com.tr
Fikirtepe’de ‘Riskli Alan’ Tartışması!

Bölgedeki inşaat çalışmalarına başlayan firmalar arasında yerini alan Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimleriyle Fikirtepe’nin 6306 sayılı Kanun kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından ‘Riskli Alan’ ilan edilmesi çalışmalarının, bölgenin yenilenme ve dönüşüm sürecini hızlandıracağını ifade etti.

Milliyet'in haberine göre, Riskli Alan ilanı durumunda bölgedeki tüm işlemlerde vergiden muaf olunacağını dile getiren Aydın, “Vatandaşa kira yardımı, kredi ve faiz desteği gibi avantajlar da beraberinde gelecektir” dedi.

Olumlu bir hava esiyor

Ancak yeni süreçte, mevcut imar durumları ve emsallerle ilgili bir netliğin olmamasının kaygı verici olduğunu söyleyen Aydın, “Birçok firmanın, hak sahipleriyle anlaşmalar yaptığı, daire paylaşımları yaptığı dikkate alındığında, olası bir emsal değişikliği ya da imar planı değişikliği, hak kayıplarına ve kaosa neden olabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda hassas davranacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yine bölgede hak sahipleriyle anlaşmalar yapan Vartaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, şu anda yapılan konuşmaların havada kaldığını belirterek, Bakanlık’tan gelecek olan açıklamanın önemine değindi. Ortaya çıkan uygulamanın nasıl sonuçlar doğurabileceğiyle ilgili konuşan Barata, “Fikirtepe’nin ‘riskli alan’ ilan edilmesi tabiî ki bizim için çok olumlu. Özellikle hak sahipleriyle anlaşmada zorluklar yaşanıyordu. 2/3 uygulamasının gelecek olması çok önemli” dedi.

İmar değişikliğine gidilmesi durumunda ise ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Barata, “Uygulamanın avantajları ve dezavantajları olabilir ama genelde olumlu bir yaklaşım içerisindeyiz” dedi.

‘Toplantı yapılacak’

Fikirtepe’de yaklaşık 2.5 senedir faaliyet gösteren Sevgili Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Sevgili de yeni düzenlemeden ümitli olduklarını söyledi. 3-5 gün içinde bütün müteahhitlerin toplantı yapacağını açıklayan Sevgili, “Zaten bölgede sıkıntılar vardı. Bazı hak sahipleriyle anlaşamıyorduk. İşlerimiz aksıyordu. Şimdi işlerimiz hızlanacaktır” dedi. Bölgedeki konutların deprem riski taşıdığının da altını çizen Sevgili, alınan tedbirlerle bunun aşılabileceğini söyledi.

‘İşin önünü açacağız’

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, Fikirtepe’de yürütülen projelerin durdurulduğu haberine ilişkin, devam eden projelere hız kazandırmak için bir atılım yaptıklarını belirtti.

Orada üçte iki çoğunlukla karar verilme, KDV’den muafiyet, harçlardan muafiyet, kira yardımı yapabilme, alınacak kredilere faiz desteği verebilme konularında işin önünü açmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yardımcı olmak bakımından böyle bir karar aldıklarını belirten Bayraktar, “Bu kararın, Fikirtepe’deki hak sahibi insanlarımıza, Kadıköy’ümüze, İstanbul’umuza hayırlı olacağını düşünüyoruz” dedi.



http://www.yapi.com.tr/haberler/fikirtepede-riskli-alan-tartismasi_108941.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!