Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fikirtepe’de Neler Oluyor?

4.14 emsal verilmesine rağmen dönüşümü yılan hikâyesine dönen Fikirtepe, boş sokakları ve yıkılmış evleriyle adeta hayalet kentleri andırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birkaç gün içinde açıklayacağı karar ise bölgenin kaderini belirleyecek.

yapi.com.tr
Fikirtepe’de Neler Oluyor?

Kentsel dönüşüm denince ilk akla gelen bölge olan Fikirtepe’de sürecin tıkanmasıyla olaya el koyan ve bölgeyi riskli alan ilan ettiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vereceği karar bölge sakinleri tarafından merakla bekleniyor.

Milliyet'in haberine göre, yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Fikirtepe’de 2 yıllık süreçte binaların yarısından fazlası boşaltılmış. Bu dönemde inşaat firmalarıyla sözleşme imzalayan ve başka konutlara taşınan Fikirtepeliler daha çok Ünalan ve Kayışdağı gibi yerlere taşınmış.

Çöpler bile azalmış

Bölgedeki nüfus başka yerlere gidince toplanan çöp miktarı da oldukça azalmış. Bölgedeki çöpleri toplayan görevlilerin söylediğine göre önceki yıllarda günde 11 ton çöp toplanırken, şimdi ise bu rakam 3 tona kadar düşmüş.

Bölgenin önemli bir bölümü boşalmasına rağmen burada yaşayanlar ve ne olacağını oturdukları evlerde takip edenler de var. Ancak Fikirtepe’de yaşayanlar için hayat hiç de kolay değil. Terk edilen binalar nedeniyle sokaklar bomboş. Sosyal hayat bölgede proje yapmak isteyen firmaların irtibat ofisleri ve birkaç kahvehane dışında neredeyse hiç yok. Çocuklar bile sokaklarda oynamıyor. Hava karardıktan sonra da güvenlik açısından riskli durumlar oluşabiliyor.

4 bin konut yıkılmış

Bu tabloda Fikirtepeliler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vereceği karara kilitlenmiş durumda. Bakanlığın vereceği karar Fikirtepe’nin kaderini çizecek. Fakat bu çok kolay bir karar değil. Çünkü bölgede müteahhitle vatandaşlar arsasında sözleşme imzalanmış, binlerce ev boşalmış, insanlar başka evlere taşınmış… Rakamlar kesin olmamakla birlikte bölgede 30 binin üzerinde konut var. Yaklaşık 20 bin konut sahibi müteahhitlerle anlaşmış. 5 binin üzerinde konut boşaltılırken, yaklaşık 4 bin konut da yıkılmış durumda.

Son karar pazartesi açıklanabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe kararını birkaç gün içinde açıklayacak. Geçtiğimiz günlerde konunun kısa süre içinde netleşeceğine dair bir tweet atan Erdoğan Bayraktar’ın da önümüzdeki pazartesi günü nihai kararı açıklaması bekleniyor.

Fikirtepe’deki sürecin önünü açmak isteyen Bakanlığın iptal edilen eski planları çok fazla değiştirmeyeceği gelen haberler arasında. Vatandaşlarla müteahhitler arasında anlaşmalar yapıldığı için bölgede yeni plan yapmak oldukça zor görünüyor. Bu nedenle sadece plan notlarında bazı değişiklikler yapıldığı konuşulurken, eski plan üzerinden bazı iyileştirmeler yapıldığı belirtiliyor.

Bu da hem bölgedeki hak sahipleri hem de müteahhitler için sürecin hızla devam edeceği anlamına geliyor. Eğer yeni plan bu şekilde açıklanırsa Fikirtepe kısa süre içinde şu anki harabe görüntüsünden kurtulup, İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri haline gelebilir.

Bölge halkı merakla kararı bekliyor

Fikirtepeliler akıbeti merakla beklenen bölgedeki gelişmeleri hem kaygılı hem de umutlu bir şekilde bekliyor. Binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılacak olmasından umutlanan Fikirtepelilerin en büyük korkusu ise Bakanlığın bölge için verilen 4.14 emsali düşürmesi.

Hiçbir firmayla anlaşamadı

Fikirtepe sakinlerinden biri olan Feyzi Çakır, 182 metrekarelik arsası olduğunu ama şimdiye kadar 6-7 firmayla görüşmesine rağmen kimseyle anlaşmadığını söyledi. Sürecin tıkanması nedeniyle müteahhitlerin de çekingen davrandığını belirten Çakır, “Şimdiye kadar Büyükşehirden ruhsatlarımızı alamadık. Sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Akşam saatlerinde dışarı çıkamıyoruz. Bölge fena durumda. Emsal düşerse kimse anlaşmaya yanaşmaz” diye konuştu.

17 aydır evi boş bekliyor

Bölge haklının yüzde 60’ının taşındığını ve adaların boşaldığını ifade eden Nuri Metin ise 200 metrelik arsada 4 katlı binada 7 dairesinin bulunduğunu söyledi. Metin, 17 aydır evleri boşalttıklarını belirterek, “Evler boş halde bekliyor. Biz de Bakanlığın kararını bekliyoruz. Ekşioğlu firmasıyla anlaştık, projelerin yapılmasını bekliyoruz ama bölgede şu anda herkes mağdur durumda. Emsal düşerse işler daha kötü olur” dedi.

‘Verilmiş hak geri alınmaz’

Bölge sakinlerinden biri olan Zeki Çınar, 500 metrekarelik arsa sahibi. Çınar’ın bulunduğu ada tamamen boşaltılmış ve projenin yapılması bekleniyor. ‘Emsal düşerse şimdiye kadar yapılan tüm anlaşmalar altüst olur” diyen Çınar, “Verilmiş hak geri alınmamalı.  Şu anda mağduruz ve inşaatların yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

30 firmadan proje planı

Bölgede Anka Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Vartaş İnşaat, E7 Group, Emay İnşaat, Erkan İnşaat, Selimoğlu İnşaat, İslamoğlu İnşaat, Usta İnşaat, Sevgili İnşaat, Baysaş İnşaat, Ekşioğlu İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, CC Yapı, Haldız İnşaat, Maritaş, Mutlu Turizm, Sunja Yapı, Devişoğlu, Sefa-Koyuncu, Taş Yapı, Eko İnşaat, SRP inşaat, Güral İnşaat, Haytek İnşaat, May Yapı, Babacan Yapı, Baysaş inşaat, Birleşim Yazıcı Group proje yapmayı planlıyor.

Riskli alan ilan edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 4.14 emsal verilerek özel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’de müteahhitlerin ve hak sahiplerinin 2 yılı aşkın süredir anlaşamamaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’deki tüm çalışmaları durdurmuştu.

Bölgenin riskli ilan edilmesiyle birlikte binaların tamamının deprem riski taşıdığı da resmiyet kazandı. 134 hektara denk gelen alanla ilgili Bakanlığın alacağı karar bekleniyor.

Tavuk besliyor

Bölge sakinlerinden biri olan Orhan Kılıç, Erdoğan Bayraktar’ın açıklayacağı kararı beklediklerini belirterek, “İki katlı evim var. 2 yıldır süreç devam ediyor ama şimdi kilitlendi. Baysaş firmasıyla anlaştık. Ruhsatları bekliyoruz. Şu anda bölgede çok ciddi sıkıntılar var. Herkes evini barkını boşalttı gitti. Bölgenin 3/2’si boşaldı. Emsal düşerse çok daha büyük sıkıntı olur. Ben boşalttığım evde tavuk besliyorum” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fikirtepede-neler-oluyor_111277.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!