Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Her İnşaatı için Sanat Bütçesi Ayırdı

Türkiye'nin ilk yeşil konut projesi Varyap Meridian, çağdaş sanat piyasası için de devrim olacak. Projenin ortak alanları için 1.5 milyon dolarlık resim ve heykel alınacak. Varyap CEO'su Varlıbaş artık her projelerine sanat bütçesi koyacaklarını söylüyor.

yapi.com.tr
Her İnşaatı için Sanat Bütçesi Ayırdı

Varyap Meridian Türkiye'nin ilk lüks yeşil projesi olarak karşımıza çıktı. Reklam filmleriyle de oldukça ilgi çeken proje iki yıl içinde 10 uluslararası ödüle layık görüldü, 'Dünyanın En İyi Mimari Projesi' seçildi. Bu prestijli projenin başında Varyap Holding'in CEO'su Erdinç Varlıbaş var. Sadece Meridian'ın mimarisi bile başlı başına bir Eko-Sanat konusu olabilir. Sabah Gazetesi'nden Burcu Aldinç'in haberine göre Varyap, Türk sanat piyasasının en büyük kurumsal alıcısı; yani destekçilerinden biri olmaya hazırlanıyor... 

Tüm projelerinde sanat olacak

Varyap'ın Bağdat Caddesi'ndeki Yaşam ve Sanat Merkezi'nden (aynı zamanda satış ofisi) içeri girdiğimde, duvarlardaki çağdaş sanatçıların eserleri takılıyor gözüme. Ardından Erdinç Varlıbaş'la sohbete başlıyoruz. "Gayrimenkul projelerine resim ve heykel gibi sanat eserleri entegre etmeyi planladığınızı duydum, nereden çıktı bu fikir?" diyorum. Erdinç Bey başlıyor anlatmaya: "Sanatı gayrimenkul projelerimize entegre etme fikri aslında Varyap Meridian projesiyle başladı. Çünkü tasarım aşamasından itibaren çok büyük bir hassasiyet gösterdik bu projeye. Ve projenin özellikle de sosyal alanlarına 'Mimari objeleri nasıl ekleriz?' diye de danışmanlıklar aldık. Heykel ve resim olmak üzere iki unsur ekleme kararı aldık. Tabii bunlar çağdaş Türk sanatçılara ait eserler olacak." Sanata katkı güzel. Ama sürdürülebilirlik de önemli. "Proje güzel ama ne kadar sürdürebileceksiniz?" diyorum. Erdinç Varlıbaş, "Biz iki şeyin sözünü verdik. Bir: Bundan sonra yapmış olduğumuz her yapı mutlaka yeşil proje olacak. Meridian projesindeki gibi çevre dostu olacak. İki: Sanat eseri koyacağız. Çünkü insanlar yaşarken güzel şeylerle karşılaşmalı" diye yanıtlıyor.

Nihayet Türkiye'de bir sanatsever, sanatçıları desteklemek için kişisel desteğin yanında sürdürülebilir bir sistem kurmaya hazırlanıyor. Tabii kaynak miktarı da önemli. Çünkü Türkiye'de dev holdingler bile konu sanata gelince rakamda biraz 'minimalist' kalıyor. "Ne kadar bütçe ayıracaksınız?" diye soruyorum. Erdinç Varlıbaş sadece bol ödüllü Meridian projesi için 1.5 milyon dolarlık sanat bütçeleri olduğunu açıklıyor. Önemli bir kaynak. Her projeyle birlikte yeni bir sanat harcaması daha gerçekleşecek. Üstelik bu bütçe genç ressam ve heykeltıraşların eserlerine gidiyor. Sanatçının para kazanmasının dışında alınan eserler yerleşim merkezinin ortak alanlarında olacağı için sanatçıların daha geniş kitleler tarafından tanınması da sağlanacak. Sanıyorum konut sakinleri de asansörlerden bahçeye kadar sanat eserleriyle karşılaşıyor olmanın keyfini çıkarır... Tabii Varyap'ın bu projesinin rakip firmalara hatta birçok holdinge örnek olması da yüksek olasılık.

Çağdaş sanatın sponsoru

Aslında Varyap Grubu'nun sanat alanına ilgisi yeni değil. Hakkını teslim etmek gerekir; kriz dönemi olan 2008-2009 da dahil son üç yıldır Türkiye'nin en büyük çağdaş sanat etkinliği olan İstanbul Contemporary Art'ın da sponsorları arasında yer aldılar. Erdinç Varlıbaş neden Contemporary İstanbul'un kendileri için büyük önem taşıdığını bakın nasıl açıklıyor: "Contemporary İstanbul bizce çok önemli ve güçlenmesi lazım. Her geçen yıl hem galeri hem de ziyaretçi açısından artan bir katılım var. Bu İstanbul'un markalaşması açısından çok önemli. Çağdaş sanat, artık dünyada öne çıkan şehirlerdeki önemli yapılar gibi bir olgu haline geldi. Neden Contemporary İstanbul, Art Basel gibi olmasın?" yanıtını veriyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/her-insaati-icin-sanat-butcesi-ayirdi_86993.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!