Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracatçının Problemi Enerji Maliyetleri ve Döviz Kurları

TİM 2013 yılı 4. çeyrek İhracatçı Eğilim Anketi sonuçları açıklandı. TİM Başkanı Büyükekşi, "Enerji maliyetleri ve döviz kurları, ihracatçıların yarısı tarafından vurgulanan öncelikli sorunlardır. Yüksek döviz kurunun önceki dönemlere göre daha belirgin bir sorun olarak öne çıkması ise dikkat çekiyor" dedi.

yapi.com.tr / AA
İhracatçının Problemi Enerji Maliyetleri ve Döviz Kurları

"Yurtdışı gönderilerinde yüzde 82 ile karayolu taşımacılığı öne çıkıyor"

Büyükekşi, anketin son bölümünde lojistik sektörü ile ilgili olarak ihracatçıların görüşlerini ve beklentilerini sorduklarını belirterek, ihracatçıların 4. çeyrekte yurtdışı gönderilerinde en fazla tercih ettikleri taşımacılık şekillerinin, yüzde 82 ile karayolu ve yüzde 74 ile denizyolu ve yüzde 38 ile hava kargonun olduğunu anlattı. Deniz taşımacılığı, hava kargo ve kombine/çok modlu yöntemlerin, ilk 500 firmaların daha fazla tercih ettiğini dile getiren Büyükekşi, "İhracatçıların nakliye firması seçiminde açık ara önem verdiği unsur yüzde 72,8 ile güvenilirlik. Bunu yüzde 17,8 ile daha düşük navlun fiyatı/hizmet fiyatı izliyor. Entegre hizmet sunulması da ek bir unsur. İhracatçılarımız yüzde 75,8 çoğunlukla Türkiye’deki nakliye firmalarından en uygun maliyetli ve ihtiyaca uygun taşıma modu konusunda yönlendirici olmalarını bekliyor. Kurumsal yapılanma ve entegre hizmetler de sırasıyla yüzde 40,6 ve yüzde 35,4 oranlarıyla öne çıkıyor" ifadelerini kullandı.

"Nakliyede en sık karşılaşılan sorun sınır kapılarındaki uzun beklemeler"

Nakliye esnasında ise en sık karşılaşılan sorun olarak sınır kapılarındaki uzun beklemeler sonucu teslimatta yaşanan gecikmelerin öne çıktığını kaydeden Büyükekşi, bu sonuçlardan, son günlerde Bulgaristan sınır kapısında yaşanan gelişmelerin sadece bu dönem için etkili olmadığının görüldüğünü söyledi.

İhracatçıların genel ekonomik trendlere dair öngörüleri

Büyükekşi, değerlendirmenin son bölümünde, ihracatçıların genel ekonomik trendlere dair öngörülerini incelediklerini ifade ederek, yılın ilk çeyreğinde üretimin artacağına dair beklenti dengesinin yüzde 11,1 ile pozitif olduğunu söyledi. Yılın ilk çeyreğinde ihracatın artacağına dair beklenti dengesinin de yüzde 18,4 ile pozitif olduğunu dile getiren Büyükekşi, burada önceki yılların aynı dönemlerine göre yaşanan artışı, ihracata yönelim açısından pozitif bir gelişme olarak algıladıklarını aktardı.

Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranlarının artacağına dair beklenti dengesinin ise yüzde 5,9 ile pozitif olduğunu belirterek, "Yılın ilk çeyreğinde stok durumunun azalacağına dair beklenti dengesi yüzde 1,7 ile negatife dönmüş durumda. İhracatçılarımızın artan üretim girdileri paralelinde mevcut stokları eriterek karlılığa öncelik vermeye odaklanacaklarını gözlemliyoruz. Yılın ilk çeyreğinde girdi maliyetlerinin artacağına dair beklenti dengesi yüzde 56,1 ile son derece fazla ağırlık kazanıyor" değerlendirmesini yaptı.

Yılın ilk çeyreğinde ihraç birim fiyatının artacağına dair beklenti dengesinin yüzde 15,4 ile artış sergilediğine dikkati çeken Büyükekşi, aynı dönemde ithal girdi kullanım oranının artacağına dair beklenti dengesinin nispeten azalarak yüzde 9,2 olarak göze çarptığını dile getirdi.

Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde hammadde birim fiyatlarının artacağına dair beklenti dengesinin belirgin artışla yüzde 35,6 olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Yılın ilk çeyreğinde karlılık düzeyinin azalacağına dair beklenti dengesi nispeten artarak yüzde eksi 15 ile öne çıkıyor. Bu konuda ihracatçılarımızın karlılık düzeyinin artışına yönelik önlemlerin ivedilikle çeşitlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ihracatta karlılık düzeyinin azalacağına dair beklenti dengesinin önceki dönemlere göre iyimser ancak yine negatif (- %8) olarak öne çıkıyor" bilgisini verdi.

Yılın ilk çeyreğinde sektörlerin genel durumuna dair beklentinin yine pozitif olduğunu ancak önceki dönemlere göre bir azalış söz konusu olduğunu aktaran Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde Avrupa ekonomisinin genel durumuna dair beklentinin önceki dönemlerdeki trendin aksine, uzun bir süre sonra pozitife döndüğünü vurguladı.

Türkiye beklentisinin 25,8 ile kötüleşmiş durumda olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde dünya ekonomisinin genel durumuna dair beklentinin önceki dönemlere göre önemli ölçüde pozitife döndüğünü de sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatcinin-problemi-enerji-maliyetleri-ve-doviz-kurlari_117151.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!