Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracatçıların Yıl Sonu Beklentisi daha Pozitif Bir Ekonomik Tablo

TİM tarafından gerçekleştirilen İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 2013 yılı 3. çeyrek sonuçları ve ihracatçıların 4. çeyrek beklentileri açıklandı. TİM Başkanı Büyükekşi, yılın son çeyreği itibariyle dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde olumlu yönde olduğunu bildirdi.

yapi.com.tr / AA
İhracatçıların Yıl Sonu Beklentisi daha Pozitif Bir Ekonomik Tablo

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen 'İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 2013 yılı 3. çeyrek sonuçları ve ihracatçıların 4. çeyrek beklentileri açıklandı. Sonuçları değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler beklendiğini kaydetti. Büyükekşi, bu havanın ek istihdam yaratma ve yatırımları genişletme iştahını artırdığını, ihracatçı firmaların 4. çeyrekte ortalama yüzde 1 istihdam artışı öngördüklerini, bunun da 4. çeyrekte tahmini olarak 100 bin ek istihdam anlamına geldiğini belirtti.

Büyükekşi tarafından açıklanan ihracatçı eğilim anketinin sonuçlarına göre, yılın 3. çeyreğinde ihracatçı firmaların diğer çeyreklere kıyasla üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış oldu. Bu dönem içerisinde TL'nin döviz karşısındaki değer kaybından girdi maliyetlerinin artışı olarak etkilendiklerini belirten ihracatçıların oranı yüzde 61,3 olarak belirlendi.

Benzer trend, hammadde girdi maliyetlerinde de görülürken, ihracatçıların yüzde 41,1'i hammadde birim ithalat fiyatının geçen yılın aynı dönemine oranla yükseldiğini belirtiyor.

İhracatçı firmaların yüzde 42,9'u üretimlerinin, yüzde 48,4'ü ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını ifade ederken, yılın 4. çeyreğinde de bu temponun korunması öngörülüyor.


"Yerli hammadde kullanımı artıyor"

Araştırmaya katılan firmaların yüzde 65,6'sı üretimlerinde kullandıkları hammaddelerin orijinlerinin yurt içi olduğu ve yurt içi hammadde kullanımının, yılın önceki çeyreklerine göre artış göstermesi olumlu bir gelişme olarak dikkati çekti.

Yılın 3. çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranı ise yüzde 33,5 oldu.

Bu dönemde de Rusya en yüksek oranda hedef pazar olarak dikkat çekerken, hedeflenen pazarlarda ABD ikinci sıradaki yerini korudu. Çin ve Brezilya'nın ise 3. ve 4. sırada bulunduğu bu çeyrekte 5. sıraya Irak pazarı yerine Afrika pazarının yerleşmesi, özellikle son dönemdeki jeopolitik gelişmeler sonrası ihracatçıların pazar çeşitlendirme gayretlerini destekliyor.

Yılın 3. çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı ise yüzde 64,5 olarak gerçekleşti.

"Rekabetçi fiyat sunmada sıkıntı var"

Bu dönemde rekabetçi fiyat sunamama (yüzde 56,9) ve hedef ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar (yüzde 48) en sık karşılaşılan pazarlama sorunları olarak göze çarpıyor. Temmuz-eylül döneminde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranı yüzde 41,8 olarak gerçekleşti. İhracatçı firmaların yüzde 43,3'ü döviz risklerinden korunmak için herhangi bir araç kullanmıyor. Bu oran, ikinci 500 ihracatçı nezdinde yüzde 46,3’e, diğer firmalar arasında ise yüzde 48,9'a yükseliyor.

Döviz riskinden korunmak için döviz kredisi kullanan firmaların oranı yüzde 37,2, "forward" yaptığını belirten firmaların oranı ise yüzde 30,1... İlk 500 firmalarında "forward" aracını tercih etme eğiliminin (yüzde 40,7), diğer ihracatçılarla karşılaştırıldığında belirgin oranda yükseldiği gözlemleniyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatcilarin-yil-sonu-beklentisi-daha-pozitif-bir-ekonomik-tablo_114264.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!