Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir’in "Ağaçlı Yol"una da AVM

İmar planı değiştirilerek “bölgesel park” olma özelliğinden çıkarılan Ağaçlı Yol satıldı. Satış Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak imar planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı var .

yapi.com.tr
İzmir’in "Ağaçlı Yol"una da AVM

Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, İzmirliler'in tüm itirazına rağmen Bornova’daki “Ağaçlı Yol” satıldı ve satış dün Resmî Gazete’de yayımlandı. Ancak ağaçlı yolun akıbetinin ne olacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. Belirsizliğin sebebi ise Bornova Belediyesi’nin Danıştay’a açtığı dava.

Önce imar planı değişti

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait olan araziler Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. Özelleştirme İdaresi önce imar planlarını inceledi. Araziyi “bölgesel park” planından çıkardı ve buranın “konut seçenekli metropoliten aktivite merkezi” olmasına olanak sağlayacak imar değişikliğini gerçekleştirdi.

Belediye itiraz etti

İmar planı değişikliğinden sonra ihale usulü satışa sunulan arazilerle ilgili İzmir Bornova Belediyesi plan değişikliğinin iptali için Danıştay 6’ıncı Dairesi’ne başvuruda bulundu. Belediye 16 Mayıs 2013’te plan değişikliğinin iptali ve 19 Eylül 2013’te de arazilerin satış ihalesinin iptali için dava açtı. Danıştay 6. Dairesi esastan devam eden dava sonuçlanana kadar imar planı değişikliğiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İtiraza rağmen satıldı

Ancak bu karara rağmen arazilerin satışı gerçekleştirildi. İzmir Bornova’da Ağaçlı Yol etrafındaki 27.399,59 m² yüzölçümlü arazi, 26 Eylül’de 76 milyon 300 bin TL’ye Liva İç ve Dış Ticaret A.Ş’ye satıldı. Hemen yanındaki 54.181,23 m² yüzölçümlü arazi ise 2 Ekim’de 120 milyon 420 bin TL’ye Armesa- Murat Akdemir Ortak Girişim Grubu’na ihale usulü ile satıldı. Satışın detayları dün Resmî Gazete’de yayımlandı.

Yatırımcı 'yeşil' istemez

Plan değişikliğine ilişkin iptal davası açılmışken satış gerçekleştirilmemesi gerektiğini belirten İzmir TMMOB Başkanı Nehir Yüksel şöyle konuştu: “Danıştay şu an yürütmeyi durdurdu. Nihai kararında da bu arazinin “bölgesel park” olarak kalmasına hükmedebilir. Özelleştirme İdaresi, Danıştay’ın nihai kararını beklemeden satışı gerçekleştirdi. Kararı bekleseydi bu arazi “bölgesel park” arazisi olarak kalabileceği için satışı yapamayacaktı. Hiçbir yatırımcı imar planında yeşil alan olarak görünen bir alanı almak istemez. Benzer bir durum Tekel binasında da yaşanmıştı. Arazinin imar planları değiştirilip satışı yapıldı. Ancak daha sonra resmi tesis olan imar planının ticaret alanına dönüştüren plan değişikliği iptal edildi. Dört senedir orası öyle duruyor.”

Kalamış Sahili için yapılan itiraza ret

İstanbul Kalamış Sahili’nin özelleştirilmesine yapılan itiraz, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından kabul edilmedi. Toplam 436 bin 263 metrekare alan üzerinde bulunan ve Kalamış Sahili’nin Fenerbahçe antrenman sahası ile Fenerbahçe Orduevi arasında kalan kısmı kapsayan özelleştirme kararına birçok Kent Hareketi ve TMMOB Mimarlar Odası itiraz etmişti. Ancak ÖYK yapılan itirazları kabul etmedi. Fenerbahçe sahilinde bulunan TCDD’ye ait dinlenme tesislerinin de içinde bulunduğu araziye yat limanı yapılmasının parası olanın kıyıyı kullanabileceği, dar ve orta gelirli kesimlerin ise buradan uzaklaştırılacağı gerekçesiyle tepki gösterilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-agacli-yoluna-da-avm_115553.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!