Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşümde KGS Belgeli Betonlar Kullanılmalı

Yazılı bir açıklama yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, Son 100 senede Türkiye’de 100 bine yakın vatandaşımızı depremlerde kaybettiğimize dikkat çekerek, kentsel dönüşümde KGS belgeli beton kullanımının önemini vurguladı.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşümde KGS Belgeli Betonlar Kullanılmalı

Türkiye'nin kentsel dönüşümle depreme karşı sağlıklı yapılaşmada önemli bir adım attığını belirten Ayhan Güleryüz, Avrupa standartlarında üretimin işareti olan KGS belgeli betonlar ile inşa edilen her yapının depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı ve güvenilir olduğunu bildirdi. 1999 yılında 26 milyon metreküp beton üretilirken, 2011 yılı itibari ile bu rakamın 90 milyon metreküpe ulaştığını ve bu üretim rakamı ile Türkiye'nin Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını anımsatan Güleryüz, ancak üretilen 90 milyon metreküp betonun 60 milyon metreküpünün Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından denetlendiğine işaret etti.

Yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen yapılar da var

Son 100 senede Türkiye’de depremler nedeniyle 100 bine yakın kayıp verildiğini dile getiren ve Marmara ile Van depremleri ardından THBB'nin bölgelerde yaptığı karot incelemelerinde yapılarda C8 (santimetrekarede en az 80 kg basınca dayanıklı beton) dayanım sınıfı betonlar kullanıldığını gördüklerinin altını çizen Güleryüz, açıklamasına şöyle devam etti:

"Afet Bölgeleri’nde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’e göre en düşük beton sınıfı ‘C20’ (santimetrekarede en az 200 kg basınca dayanıklı beton) olmalıdır. Depremlerin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm ile yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen bu yapılar da yer alıyor. Kentsel dönüşüm ile 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de 600 milyar gerekeceği tahmin ediliyor. THBB olarak, yeni yapılacak yapılarda KGS belgeli beton kullanımının ülkemiz yapı stoğunun uzun ömürlü ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz".

Güleryüz, Türkiye'nin coğrafi konumu ile fay hatları üzerinde yer aldığını, THBB'nin bu bilinçle yapılacak her binanın kaliteli, dayanıklı ve denetimli betonlar ile inşa edilmesi bilincinin oluşturulması için gayret ettiğini vurguladı ve "Birlik olarak, ülkemizde kayıtsız şartsız tüm hazır beton firmalarının kaliteli beton üretmesinin sağlanmasını sosyal sorumluluk bilinci ile üstleniyor, beton üretimi yapan firmaların tamamını birliğimiz çatısı altında görmeyi temenni ediyoruz" dedi.

THBB üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış kuruluş olan Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından yılda 3 kez habersiz ürün, 1 kez ise sistem denetimi ile denetleniyor. Türkiye Hazır Beton Birliği üyelerinin tamamı KGS belgesine sahip ve sürekli denetim altında tutuluyor. Türkiye'de KGS’den belge alan 350 hazır beton tesisi bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusumde-kgs-belgeli-betonlar-kullanilmali_102365.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!