Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşümde Yönetmelik Değişti

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören 2 Temmuz 2013’te Resmi Gazetede yayınlanan Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğindeki değişiklikleri açıkladı.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşümde Yönetmelik Değişti

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören kentsel dönüşümün bir yıllık deneyiminin ışığında, 2 Temmuz 2013’de Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile kentsel dönüşümde bazı kuralların değiştirildiği belirtti. Öngören, bir yıllık uygulamanın sonucu yaklaşık 50.000 parça bağımsız bölümde yapılan deneyim sonucu gereksinim duyulan bazı yeni düzenlemeler yapıldığını, bunların arasında en dikkat çekeninin ise, imar artışlarına olanak sağlayan parsel birleşmelerine ilişkin düzenlemeler olduğunu söyledi. Yönetmelikte yapılan detaylı düzenlemelerle parsel birleşmelerine her parselde 2/3 çoğunlukla izin verildiğini belirten Öngören, Ek olarak riskli yapıların olduğu parseller yandaki boş arsalarla birleştirilerek daha büyük projelerin yapılmasına fırsat çıktığını söyledi.

Daha fazla imar almanın yolu açıldı

Profesör Öngören, riskli yapıların yeniden inşası için düzenlenecek yapı ruhsatlarının da diğer maliklerin haklarının menfi olarak etkilenmemesi şartıyla, bütün maliklerin değil, sadece riskli yapıların maliklerinin talepleri doğrultusunda düzenleneceğini söyledi. Böylece parseldeki maliklerin birbirini engellemesinin önünün kapanmış olduğunu vurgulayan Öngören, bu fırsatın inşaat sektörü tarafından kaçırılmaması gerektiğini ve inşaat yatırımcıları tek bir parsele aynı binayı yeniden yapmak yerine, riskli binalar olan birkaç parseli birleştirerek daha büyük işler yapabileceklerini belirtti. Hatta riskli yapıların komşu boş arsalarını da bu parsellerle birleştirerek, şehre marka değeri katan daha nitelikli projeler yapılabileceğini sözlerine ekledi.

1/3 azınlık mülk sahiplerine son vagona binme şansı

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Genel Sekreteri Av. Boray Köknel de yapılan yönetmelik değişikliği hakkındaki görüşlerini paylaştı: “Uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, kentsel dönüşümde 1/3 azınlıkta kalan kişilerin arsa paylarının satışında yeni bir düzen de getirilmiştir" diyen Köknel, satış kurallarının adım adım belirtildiğini, önceki uygulamalarda tereddüt oluşturan arsa payı değer tespitinin netleştiğini, açık arttırmanın nasıl yapılacağının açıklığa kavuşturulmuş olduğunu ve paranın ne kadar zamanda yatırılması gerektiğinin belirlenmiş olduğunu söyledi. Sözlerine devam eden Köknel, hepsinden önemlisinin ise satış değerini beğenmeyen azınlık hissedarlara dönüp anlaşmayı imzalamak ve son anda kentsel dönüşüme dahil olma fırsatı verildiğini söyledi. Kentsel dönüşümde diğerleriyle anlaşamayan ve hisseleri satışa çıkarılan azınlık paylarına, son vagona binme imkanı tanınmıştır diyen Köknel, bunlara ek olarak kentsel dönüşümde tebligat yapmanın da kolaylaştırılmış olduğunu ve satışların daha kısa sürelerde yapılabilmesinin sağlanmış olduğunu sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusumde-yonetmelik-degisti_110323.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!