Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Anayasa Mahkemesi Kentsel Dönüşüm Mağduru Vatandaşı Rahatlattı"

6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkında kanunun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini değerlendiren Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kararın kentsel dönüşüm mağduru vatandaşı rahatlattığı yorumunu yaptı.

yapi.com.tr
1 "Anayasa Mahkemesi Kentsel Dönüşüm Mağduru Vatandaşı Rahatlattı"

Artık İdare Mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğine işaret eden Gürsel Öngören, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugüne kadar idare mahkemelerinde açtığımız davalarda yürütmenin durdurulması talebinde bulunamıyorduk. Sekiz ay, bir yıl davanın sonucunu beklemek zorunda kalıyor ve zaman kaybediyorduk, bu arada yıkımlar olabiliyordu. Şimdi riskli yapı, riskli alan kararlarının iptali ve bu konuda yapılan bakanlık il müdürlüklerinin işlemlerinin iptali için idare mahkemelerinde açtığımız iptal davalarında yürütmenin durdurulması kararının verilmesi yasağı kaldırılmıştır. Bu iptal kararından sonra, idare mahkemelerinde açılan;  apartmanların boşaltılması ile yıkım kararı ve  1/3 azınlık daire sahiplerinin hissesinin komşulara satılması kararlarının iptali için dava açıldığında, hakimler, yürütmenin durdurulması kararı vererek uygulamayı ve idari işlemleri durdurabilecekler". 

GürselGürsel ÖngörenBir idare hukukçusu olarak 6306 sayılı kanun çıktığından beri üç konunun Anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğuna vurgu yaptığını anımsatan Öngören, "Birincisi, açılan idari davalarda, kamu kurumlarınca yapılan uygulamanın hakim tarafından acilen durdurulmasını sağlayacak olan 'yürütmenin durdurulması kararı' verilmesinin yasaklanması. İkincisi 2/3 çoğunluk kararına karşı çıkan 1/3 azınlık daire sahiplerinin hisselerinin komşulara satılması. Üçüncüsü 6306 sayılı Kanuna, diğer kanunlarla çelişki halinde üstünlük sağlanması. Bu üç konudan ikisini Anayasa mahkemesi iptal etmiştir" yorumunu yaptı.

"Riskli alan kararlarının iptali için açılan davalarda artık davanın başında mahkeme, işlemi açıkça hukuka aykırı görüyorsa ve uygulanmasının geri dönülmez zararlara yol açacağını düşünüyorsa, yürütmesini durdurarak buradaki durumu davanın sonuna kadar donduracaktır" diyen Öngören, şunları söyledi:

Karar Fikirtepe'deki hukuksuzlukları idare mahkemelerinin acilen durdurmasını da sağlayabilecek

"Yine riskli alanda devlet tarafından yapılan uygulamalara karşı vatandaş dava açarak yürütmenin durdurulması kararını hemen alabilecek; evinin boşaltmasını, tahliyesini veya yıkımını davanın sonuna kadar önleyebilecektir. Anayasa Mahkemesinin bu kararları idare tarafından Fikirtepe’deki kentsel dönüşümde uygulanan hukuksuzlukları, idare mahkemelerinin acilen durdurmasını da sağlayabilecektir.

Riskli binalarda ise riskli yapı kararlarının hukuka ve teknik ilkelere aykırı alınması halinde açılan davalarda idare mahkemesi uygulamayı durdurabilecek. Yine riskli yapının 60 gün içinde boşaltılması ve riskli yapının yıkılması hakkındaki kararlara karşı dava açıldığında il müdürlükleri veya belediyeler tarafından verilen kararların yürütülmesini mahkeme, davanın başında durdurabilecektir. Ancak riskli yapılarda, 2/3 çoğunluğun binanın yeniden yapılmasına katılmayan azınlıkta kalan dairelerin komşulara satılması yönündeki hükme Anayasa Mahkemesinin duyarsız kalmasını görmek düş kırıcıdır”.

Kentsel dönüşüm kapsamında bakanlığın veya belediyelerin yaptığı yeni imar planı değişikliklerinin 3194 sayılı İmar Kanunu ve diğer mevzuata aykırı olabileceğine izin veren kanun maddesinin iptalinin de doğru olduğunu söyleyen öngören; imar planlarının il, ilçe ve semt bazında bütünlük ve harmoni içinde olması gerektiğine dikkat çekti ve Anayasa Mahkemesi'nin parsel veya ada bazında plan değişiklikleri ile imar planlarının bütünlüğünün bozulmasına izin vermediğine dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anayasa-mahkemesi-kentsel-donusum-magduru-vatandasi-rahatlatti_117853.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Merhaba bizim binamızda şu gibi sorunlar çıktı bizde yürütmeyi durdumak başvuru yaptık 2016 mayıs ayının 1 inde binamıza verilen tüm süreler dolmuştu ve binamızda 16 daire bulunmakta 5 katlı binamızın 5. katı kaçak gözükmekte aynı zamanda bazı dairelerimizde 80 meter kare olan 100 metre kare 100 metre kare daireler 80 metre kara gözükmekte bunun içinde dava açıldı ölçümler alındı notere tastiklettirildi ama bizim kafamızı kurcalayan sorular çok fazla binamızda bir hacı amcamız var hiç birşeye imzaatmıyor ve yıkılmasını kesinlikle istemıyor bunu 16 daireden 4 5 dairede yıkılmasın görüşünde biz anlaşmak istiyoruz ama anlaşma imkansız gibi gözüküyor bu yürütmeyi durdurma kararı ne kadar uzun sürer yani biz anlaşmadan haraket etmek istemıyoruz ne kadar zaman kazandırır bu yürütmeyi durdurma bize birde binada örnek falan alındı yıkım kararı çıktı buna itiraz da ettik itiraz dan gelen cvp da red oldu dedigim gibi bu yürütmeyi durdurma bize ne kadar zaman kazandıracaktır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!