Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimaride Işık, Disiplinlerarası İşbirliğiyle Daha Parlak!

PLD Türkiye ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğinde, Türk Philips Aydınlatma sponsorluğunda düzenlenen Mimaride Işık Vol 2 bu akşam (21 Kasım 2012) YEM Etkinlik Salonu'nda gerçekleştirildi.

Mimaride Işık, Disiplinlerarası İşbirliğiyle Daha Parlak!

Foster + Partners’dan mimar Ricardo Mateu, DHA Design’dan aydınlatma tasarımcısı Peter Fordham, Wilkinson Eyre Architects’ten mimar James Marks ve Speirs + Major’dan aydınlatma tasarımcısı Carrie Donahue Bremner; görev aldıkları aydınlatma projelerinin detaylarını kalabalık bir dinleyici kitlesiyle paylaştılar.

YEM Bilgi-Organizasyon Grup Yönetmeni Banu Durmuşoğlu, konferansta yaptığı açış konuşmasında, 44 yıldır sektöre birçok farklı alanda hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'in, dört yıldan bu yana düzenlediği etkiniklerle önemli bir buluşma platformu oluşturduğunu belirterek; PLD Türkiye ve Türk Philips Aydınlatma ile birlikte aydınlatma tasarımı konusunu, bu denli yoğun bir katılımla gündeme taşımaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

PLD Türkiye Editörü Emre Güneş ise, YEM ile üç senedir işbirliği içinde olduklarını hatırlatarak, aydınlatma tasarımı paydaşlarını bir araya getiren etkinliklere imza atmaktan mutlu olduklarını ifade etti ve bu birlikteliğe iki yıldır katkı sağlayan Philips'e teşekkürlerini sundu. Güneş son olarak, dinleyicileri, 26 Kasım Pazartesi günü YEM'de gerçekleşecek "City Dark" (Karanlığı Aramak) film gösterimine davet etti.

Konferans öncesinde son olarak söz alan Türk Philps Aydınlatma Pazarlama Müdürü Aslı Okar da, firma olarak İstanbul ve Türkiye genelinde, güvenliği artırma, kenti güzelleştirme, enerji tasarrufu sağlama anlamında LED aydınlatmanın kullanıldığı pek çok proje hayata geçirdiklerini söyleyerek, aydınlatma tasarımının önemine dikkat çeken bu etkinliğe destek vermekten mutlu olduklarını ekledi.

Mimaride Işık Vol 2'nin ilk bölümünde, Mumbai’nin en prestijli projelerinden biri olan Worli Mahalaxmi'nin tasarımcıları sahne aldı. Projenin detaylarını ilk kez 'Mimaride Işık' katılımcıları ile paylaşanmimar Ricardo Mateu ve aydınlatma tasarımcısı Peter Fordham, karma işlevli üç yapı bloğundan oluşan projenin dış mekan, peyzaj ve iç mekan aydınlatma tasarımına ilişkin bilgiler verdi.

"Mimarlar binalarını gece de görünür kılmak ister" diyen Richard Mateu, 20. yüzyılla birlikte ortaya çıkan genel müdürlük binaları ve gökdelenlerin zaman içinde değişen aydınlatma eğilimlerinden bahsetti.

Foster +  Partners tarafından hayata geçirilenWills Faber Dumas, HSBC Hong Kong HQ, Bankia HQ, Sage Music Centre, Hotel Puerta America, Madrid Aldwich Hotel, Kamakura House, Dallas Opera House, James House projeleri üzerinden aydınlatma tasarımının farklı örneklerini sunan Mateu, daha sonra konferansın ana temasını oluşturan Worli Mahalaxmi'nin ticaret merkezi ve ana projesine ilişkin detayları paylaştı.

Yaşama alanlarında uyumu dikkate alan bir tasarım kurguladıklarını belirten Mateu, projenin farklı öğelerini bütünleştiren bir aydınlatmada karar kıldıklarını ekledi. Kent süluetinde gerek zemini gerekse çatısı ile dikkat çeken bir yapı tasavvur ettiklerini vurgulayan Ricardo Mateu, "yılbaşı ağacı etkisi yaratmaktan özellikle kaçındık" dedi.

Worli Mahalaxmi'nin aydınlatma tasarımcısı Peter Fordham ise, DHA Design'ın projelerinden örneklerle başladığı sunumunu, alışılmışın dışında bir ticaret merkezi görünümüne sahip Worli ise sürdürdü. Vaziyet ve kat planlar üzerinden mekanı tanıtan Fordham, ana projede, dış mekan, peyzaj ve iç mekan olmak üzere üç farklı aydınlatma tasarımı kurgusuna odaklandı.

Zeminden çatıya kadar, güçlü beyaz ışık hatlarının tercih edildiğini söyleyen Fordham, binaya yaklaşırken zemin seviyesinde de belirgin bir aydınlatma yaratıldığını ekleyerek, otoparkın cephe kaplamasında 'luminarium'lar kullanıldığını belirtti. Havuzlarda ve oturma elemanlarında lineer bir kurgu izlendiğini, iç mekanda ise heykelsi bir tavan aydınlatması yaratıldığını ifade etti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimaride-isik-disiplinlerarasi-isbirligiyle-daha-parlak_103022.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!