Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlar Odası: Emek’i Yıkan Rapor Usulsüzdür!

Emek Sineması’nın yıkımına dayanak olan İTÜ raporunu imzalayanlardan Prof. Dr. Özgen’in raporun hazırlandığı tarihte üniversiteden emekli olduğu ortaya çıktı. Mimarlar Odası: “Rapor usulsüz, Yenileme Kurulu tekrar değerlendirmeli”

yapi.com.tr
Mimarlar Odası: Emek’i Yıkan Rapor Usulsüzdür!

Birgün Gazetesi'ndne Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Beyoğlu’nda Emek Sineması’nın yıkımına dayanak olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) teknik raporundaki yetkisiz bir imza tartışma yarattı. İTÜ’nün döner sermayesinden hazırlanan raporu imzalayanlardan Prof. Dr. Kaya Özgen’in raporun hazırlandığı tarihte İTÜ’den emekli olduğu ortaya çıktı. 2010’da hazırlanan rapor, Emek’in yerine Kamer İnşaat tarafından yapılacak Grand Pera projesinin Yenileme Kurulu tarafından onaylanmasına zemin hazırlamıştı. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, emekli öğretim üyelerinin İTÜ’nün döner sermayesinden hazırlanan bir rapora imza atamayacağını belirterek raporun usulsüz olduğunu söyledi.

Grand Pera projesinin mimarı Fatih Kesgün’ün şirketi Mim Yapı, 2010 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’na başvurarak Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller ve Doç. Dr. Mustafa Karagüler tarafından teknik rapor hazırlanması için başvurdu. Dekanlık, iki üniversite üyesini görevlendirdi. Ancak Yenileme Kurulu’na sunulan raporda o dönemde üniversiteden emekli olan Prof. Dr. Kaya Özgen’in de imzası bulunuyor.

İstanbul 1 Nolu Yenileme Kurulu’na İTÜ döner sermayesinden hazırlanan bilimsel bir raporda emekli öğretim üyelerinin imza atamayacağı, dolayısıyla raporun geçersiz olduğu gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine Yenileme Kurulu, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’na yazı yazdı. Dekanlık ise konuyla ilgili İTÜ Rektörlüğü’ne başvurduğu Eylül 2013 tarihli yazıda “Üniversitemizin görevlendirmesinin sadece görevde olan öğretim üyelerine ilişkin olabileceği tabiidir. Emekli olan bir öğretim üyesinin mütalaa verebilmek için herhangi bir görevlendirme kararına gerek bulunmamaktadır. Bu durumun mütalaanın sıhhatine ve geçerliliğine bir etkisi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘Yeniden değerlendirilmeli’

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ise yaptığı açıklamada, “Rapor İTÜ döner sermayesi kapsamında hazırlanıyor. Rapor eğer bir kurumun anteti altında hazırlanıyorsa, üniversitede görevli olmayan bir kişinin bu rapora imza atma yetkisi yoktur.

Rapor usulsüzdür. Yenileme Kurulu’nun üniversite tarafından görevlendirilmeyen, yetkisiz bir kişi tarafından imzalanmış bu raporu yeniden değerlendirmesi lazım” dedi.

Grand Pera projesiyle bire bir rapor

İTÜ teknik raporunun bilimselliği tartışılmış, raporun imzalayıcılarından Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller’in aynı zamanda Emek’i yıkan projenin danışma kurulunda yer alması tepki toplamıştı. 1883’te yapılmış tescilli Serkildoryan’ın restorasyonu ile Emek, İpek ve Rüya sinemalarının yerine 30 metre yüksekliğinde modern bir bina öngören Grand Pera projesi İTÜ teknik raporu dayanak alınarak onaylanmıştı. İTÜ Raporunda, Grand Pera projesinde taşınması planlanan Emek Sineması ile ilgili “Sinema salonunun aynı ada sınırları dahilinde kalmak ve özgün mimarisiyle yaşatılmak kaydıyla yerinin değiştirilmesinde, yapının taşınmasında koruma ilkelerine aykırı bir durum olmadığı söylenebilir” denilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-emeki-yikan-rapor-usulsuzdur_118255.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!