Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yenilenebilir Enerji de Erkeklerden Soruluyor

Temiz enerjinin bir önceki yüzyıl boyunca potansiyelinin altında kullanıldığını ve kadınların da enerjiyle ilişkili kararların dışında bırakıldığını söyleyen Güler Sabancı, temiz enerjiyle kadının aynı kaderi paylaştığını ve her ikisinin de şimdiye kadar global ekonomide potansiyelinin altında fayda sağladığını kaydetti.

yapi.com.tr / AA
Yenilenebilir Enerji de Erkeklerden Soruluyor

Geçen Mayıs ayında Enerjisa'ya ait 143 megavatlık, Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışının yapıldığını hatırlatan Sabancı, bu rüzgar santralinde proje direktörünün çok başarılı kariyeri olan bir kadın olmasından çok büyük gurur duyduğunu vurguladı. Sabancı,bundan önce de iki rüzgar santrali kurduklarını ve ikisinin toplam kurulu kapasitesi 69 MW olduğunu kaydetti. Hedeflerinin 2020 yılına kadar, 4000 MW yenilenebilir enerji kaynağını işletime açmak olduğunu belirten Sabancı, bunun da toplam portföyün yarısından fazlası anlamına geldiğini ve Enerjisa'nın yenilenebilir enerji konusunda da lider olacağını ifade etti.

Sabancı, enerji sektöründe çalışmaları için daha fazla kadın mühendisi teşvik ettiklerini ve bu hedefe ulaşmalarına katkı sağlayan kadınların sayısının da giderek arttığını bildirdi. Kadınların evlerinde, işyerlerinde ve toplumda, değişimin aracıları olduğunu kaydeden Güler Sabancı, bundan önceki dönemde ABD'nin "Herkes için Sürdürülebilir Enerji" adında bir program başlattığını ve bu girişimin kadınlara temiz enerji kaynakları üzerinde erişim ve denetim temin etmeyi hedeflediğini, bunun nedeninin ise kadınların temiz enerjinin, iklim değişikliğinin ve sürdürülebilir gelişimin nesiller arası etkilerini oldukça iyi kavramış olması olduğunu vurguladı.


Sabancı, kadınların sonraki nesillere odaklı ufuklar çerçevesinde düşündüğünü belirterek, bu algının siyasi süreci etkileyecek şekilde kullanması gerektiğini ve temiz enerjinin benimsenmesine yönelik bir aciliyete dikkat çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Pek çok kişinin temiz enerjinin geniş çaptaki, makroekonomik faydalarına odaklandığını dikkat çeken Sabancı, ancak küçük ölçekte daha da büyük avantajları bulunduğunu, bunların da dünyanın dört bir yanından enerji bakımından yetersiz bölgelerdeki milyonlarca kadının hayatını önemli düzeyde etkilediğinin altını çizdi. Sabancı, yoksulluk sınırında ve elektriği olmadan yaşayan yaklaşık 1,3 milyar insandan hemen hemen yüzde 70'inin kadın olduğunu belirterek, temiz enerji üzerinden elektrik enerjisini temin etmenin kadınların hayatını daha iyi bir statüye taşıyacağını bildirdi.

Türkiye'de kırsal kesimlerde yetişkin ve genç kadınların yaşamlarında önemli düzeyde bir iyileşme kaydedildiğini vurgulayan Sabancı, elektrikli ev aletlerinin kadınların yaşamını tamamen değiştirdiğini, İş yüklerinin çok daha azaldığını, bu sayede eğitime, gelir getiren faaliyetlere ve aile koşullarını iyileştirmeye daha fazla zaman ayırdıklarını kaydetti. Sabancı,bu sayede öncelikle kendileri için, ardından da tüm toplum için sağlık, emniyet ve yerel ekonomi bakımından iyileşme kaydedildiğini, çağdaş, temiz enerji hizmetlerine herkesin erişmesinin avantajlarının özellikle kadınlar açısından dönüşümsel sonuçlar doğurduğunu dile getirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yenilenebilir-enerji-de-erkeklerden-soruluyor_112770.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!