Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yıkıma Direnen Sanat

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkım kararı verilen binalara resim yapan Ercan Yılmaz, sanatıyla kentsel yıkım hadisesine başka bir boyut katıyor.

yapi.com.tr
Yıkıma Direnen Sanat

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkım kararı verilen binalara resim yapan Ercan Yılmaz, sanatıyla kentsel yıkım hadisesine başka bir boyut katıyor.

Sanatçı kentsel dönüşümün kurbanı olacak binaları kurtarma amacıyla ortaya çıkan projesinin şu cümleyle açıklıyor: ''Gerçekleştireceğim sanat eylemi bir yıkım projesidir.''

Bir sanatçı olarak, binaya yaptığı resimlerle kentsel dönüşüme sanatla direneceğini belirten Yılmaz, ''Yıkılmadan önce binaya, bir sanatçı dokunuşu gerçekleştirmek istiyorum. Fakat bol teknolojik makina, bol çelik darbelerine direnemeyeceği bir gerçektir.  Duvara yapıştırdığım bir kâğıt parçası ne kadar direnebilecek güçlü balyoz darbelerine tanık olacağız'' diyor.

'Yıkılan sadece bir bina değil, sanat eseri olacak'

Yıkılan binaların anılarıyla, kimlikleriyle yıkıldığına inanan Yılmaz, yıkılacak olan binalara resim yapma nedenini şöyle açıklıyor:

''Bir binayı yıkmak demek onu yerle bir etmekten daha çok anılarını yok etme eylemidir, fakat anılar uzunca bir süre insanların hafızasında binanın bulunduğu yerde var olmaya devam edecektir. Yıkılmadan önceki bizim dokunuşumuz binanın yıkılma nedenini farklılaştıracaktır. Çünkü binaya yapılan sanatsal müdahale onu bir sanat eserine de dönüştürecektir. Sonuç olarak yıkılan sadece eski bir bina olmayıp sanat eseri olacaktır.''

'Sanatçı emeği de bu bina ile yıkılacak'

Yapılan sanat işleriyle binanın var oluş ve yok oluş sebebini sorgulamayı amaçlayan Ercan Yılmaz, ''Yıkım, kelimesi bize dramatik sonuçları çağrışım yapsa da bazen yeni bir başlangıç da olabilir. Uzun emekler verilmiş ve değişik yaşanmışlıkların tanıklığını yapmış beton, demir, kapı, pencere vb. oluşan bir mekân yıkılacaktır'' diyor.

Sanatla kentsel dönüşüme direnişini ve binalarda vücut bulan sanatı herkesle paylaşmayı amaçladığını belirten Ercan Yılmaz, Binanın içinde, dışında, her köşesinde gerçekleştireceğim bu sanatsal izlerle binanın yıkılmasına tanıklık etmiş olacağız. Binayı yıkılmadan önce sanat galerisine dönüştürüp, insanların izlenimine sunacağız. Sanatçının emeği de bu bina ile birlikte yıkılacaktır. Öyleyse yok olacaktır'' açıklamasını yapıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yikima-direnen-sanat_120298.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!