Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Kentsel Dönüşüme ‘Maketli’ Çözüm

İşte Kentsel Dönüşümün En Hızlısı

Belediyelerin Mülkiyetine...

"Kentsel Dönüşüm Projeleri...

İzmir’in Dönüşüm Röntgeni:...

Bakan: Bu İşin Geri Vitesi Yok

Bakandan Kentsel Dönüşüm için...

Kentsel Dönüşüme Kamu Spotu!

"Müteahhitler Riskli Alan...

Dönüşüme Tek Başına Direniyor

Kentsel Dönüşümde Yasa Halka...

Foto: DHA

Örnektepe ve Sütlüce için İmzalar Atıldı

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımları Arttı

Ankara Elmadağ'da Kentsel...

Isparta'da Kentsel Dönüşüm Başladı

"Riskli Yapı Tespiti Yapan...

Kentsel Dönüşüme ‘Yüksek Bedel’ Tepkisi

Kentsel Dönüşümde Sıra Köylerde!

Kentsel Dönüşüm Kiralık Ev Bırakmadı

Kentsel Dönüşüm Ev Kiralarını Artırdı

"Kentsel Dönüşüm 'Kendin Yık-Yap'...

Bu Kentsel Dönüşümde de "Roman" Yok!

Garanti’den 'Kentsel Dönüşüm Hattı'

Kentsel Dönüşüm Yıkımlarına Talip Var!

Topbaş: 'Kentsel Dönüşüm Mal...

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm...

Kentsel Dönüşüm Tarihi Liseyi...

Tıkanan Kentsel Dönüşümü Hızlandıracak...

Akmerkez Yanında Kentsel Dönüşüm Krizi

Kentsel Dönüşüm Farelere Davetiye...

'Kentsel Dönüşüm' İşte Bu...

Kentsel Dönüşüme 'Renkli' Direniş!

Gayrimenkul Danışmanlarına...

Kentsel Dönüşümün 2013 Rakamları...

Bakan'dan Kentsel Dönüşüm İtirafı!

Kentsel Dönüşüme Kurban Gitti

"Kentsel Dönüşüm Süreci Sadece...

Mülk Mahal İnsan: İstanbul’da...

Kentsel Dönüşüm 'Eğitim' Konusu Oluyor

Kentsel Dönüşümün ‘Bit Pazarı’...

"Anayasa Mahkemesi Kentsel...

Kentsel Dönüşüme Avrupalı İlgisi

Kentsel Dönüşümde 1 Milyar...

AYM'den "Kentsel Dönüşüm"e Kısmi İptal!

Anayasa Mahkemesi, kentsel dönüşüm yasasının bazı hükümlerini iptal etti. Artık mahkemeler, yağmaya neden olan kararların yürütmesini durdurabilecek.

yapi.com.tr
AYM'den "Kentsel Dönüşüm"e Kısmi İptal!

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili şubat ayında verdiği önemli iptal kararları, bir kaçı dışında dün gerekçeli kararın yayımıyla birlikte yürürlüğe girdi. Buna göre, artık kentsel dönüşümle ilgili kararlara ilgili mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı verebileceği gibi, hükümet de imar yasası başta, vatandaşın mülkiyet hakkını ve kamu yararını gözeten mevzuat hükümlerini yok sayarak istediğini yıkıp istediğini yapamayacak.

AYM, şubatta ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak da bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 sayılı kanunun’ bir çok maddesini CHP’nin başvurusu üzerine iptal etmiş, bazılarının da yürürlüğünü durdurmuştu.

162 sayfalık hukuk dersi

Tam 162 sayfadan oluşan gerekçeler, hükümete ciddi eleştiriler içeriyor. Buna göre AYM, iptal ettiği maddelerle ilgili birden çok Anayasa maddesine aykırılık saptadı. İptal ettiği düzenlemelerin öncelikle hukuku devleti ilkesine aykırı olduğunu bildiren AYM, kararında söz konusu düzenlemelerin ayrıca hak arama özgürlüğüne, belirlilik ve ölçülülük ilkelerine, yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesine, yerel yönetimlerin özerkliği ilkesine aykırı olduğuna yönelik gerekçeler dikkat çekti. AYM kararında, kentsel dönüşümle ilgili ihaleler için getirilen sistem ise saydamlık, kamuoyu denetimi, rekabet ve güvenilirlik ilkelerine aykırı olduğu için iptal edildi.

İptal edilen düzenlemeler

Taraf Gazetesi'nden Adnan Keskin'in haberine göre, AYM’nin iptal kararları özetle şöyle:

YAĞMAYA DURDURMA: Bu Kanun uyarınca tesis edilen idari işlemlere karşı açılacak idari davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyeceğine ilişkin düzenleme artık yok. AYM, kentsel dönüşümdeki bu yasağı anayasanın hak arama özgürlüğü ilkesine aykırı buldu ve iptal etti.

TOKİ’YE BEDELSİZ DEVRE SON: Kentsel dönüşüm yasasının en tartışmalı düzenlemelerinden biri olan ve Hazine dışındaki kamuya ait taşınmazların, Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla Bakanlığa tahsis edilerek onun tasarrufuna bırakılmasını veya Bakanlığın talebi üzerine TOKİ ve İdareye bedelsiz olarak devredilebilmesini öngören düzenleme iptal edildi.

İMAR-YAPILAŞMA YASAĞINA DUR: “Bakanlık veya uygulamayı yürütmesi halinde TOKİ veya İdare, riskli alanlarda, riskli yapıların bulunduğu taşınmazlarda ve rezerv yapı alanlarında bu Kanun kapsamındaki proje ve uygulamalar süresince her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini geçici olarak durdurabilir” şeklindeki düzenleme iptal edildi.

İHALE-KEYFİ PAZARLIK: Bu Kanun kapsamındaki her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin, Kamu İhale Kanunu’nundaki istisnai hükümler kapsamına alınarak, bu ihalelerin ‘ivedi olarak yapılması zorunlu’ gerekçesiyle pazarlık usulüyle yapılmasına imkân veren düzenleme iptal edildi. AYM, bu ihale düzenini, saydamlık, rekabet, kamuoyu denetimi ve güvenilirlik ilkelerine aykırı buldu.

RİSKSİZ YAPILARA DÖNÜŞÜM BİTTİ: Kentsel dönüşüm alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Bakanlıkça gerekli görülenlerin de bu Kanun hükümlerine tabi olmasına’ ilişkin düzenleme de Anayasaya aykırı bulundu.

İMAR KANUNU ES GEÇİLEMEYECEK: Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak planların, İmar Kanunu’nda ve imara ilişkin hükümler ihtiva eden özel kanunlar da dâhil olmak üzere diğer mevzuatta belirtilen kısıtlamalara tabi olmadığını’ belirleyen düzenleme de hukuk devletine, yerel yönetimlerin özerkliği ilkelerine aykırı bulunarak iptal edildi. Artık, hükümet ve TOKİ, kentsel dönüşüm paravanıyla imar mevzuatını yok sayma özgürlüğünden mahrum kalacak.

Turizm-orman-kıyı kanunlarına bypass'a son

Hükümete ve TOKİ’ye Kentsel dönüşüm kapsamına alınan yerlerdeki uygulama, iş ve işlemler hakkında, Orman, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri, Turizmi Teşvik, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Kıyı, Mera Kanunlarının da aralarında bulunduğu 12 ayrı kanunun, kentsel döşümün kanununa aykırı hükümlerini uygulamama, tümü önemli bu kanunların by-pass etme yetkisi veren düzenleme de dünkü gerekçeli iptal kararıyla yürürlükten kalktı.

YIKIM-İPOTEK İPTALİ: Tapu müdürlüklerine tanınan, Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masraflarıyla ilgili olarak, yıkılan binadaki daire sahiplerinin tapu kayıtlarına müşterek ipotek yoluyla şerh koyma yetkisi de iptal edilen düzenlemeler arasında yer aldı.

TEBLİGAT: Bu Kanun uyarınca yapılan iş ve işlemlere ilişkin olarak adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde belirtilen adreslere yapılan tebligat, muhataplarına yapılmış sayılır” şeklindeki tartışmalı düzenleme de iptal edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/aymden-kentsel-donusume-kismi-iptal_122993.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!