Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Atatürk Evi' Yıkılabilir

Yapımı süren Başbakanlık konutu için Atatürk Orman Çiftliği'nden (AOÇ) 271 bin metrekarelik alan koparıldı. Mevcut inşaat alanına eklenen bu arazinin içerisinde “Atatürk evi” de bulunuyor. Saraya giden yolların genişletilmesi için de onlarca ağaç kesilmek üzere işaretlenmişti.

yapi.com.tr
'Atatürk Evi' Yıkılabilir

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mert Taşçılar'ın haberine göre, AOÇ’nin içerisinde Atatürk’ün doğduğu ev olan Selanik’teki evin bire bir aynısının da olduğu “Atatürk Evi”, arazilerin Başbakanlık’a verilmesiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 1981 yılında yapılan ev, araziler üzerinde çizilecek projelere göre değerlendirilecek. Ayrıca yan yana bulunan 3 farklı parselin içerisinde Milli İstihbarat Teşkilatı’nın kullandığı tesisler de yer alıyor.

AOÇ’nin “çekirdek arazisinde” devam eden Başbakanlık konutu inşaatı yükseliyor. İnşaat için AOÇ’nin büyük bir bölümü halka kapatılırken şantiye alanına girmek veya görüntü almak yasak.

İnşaatın başlamasıyla AOÇ içerisinden yalnızca yaklaşık 40 bin metrekarelik inşaat alanı Başbakanlık’a verilmişti. Söz konusu inşaatın bulunduğu arazi, Ankara Anakent Belediye Meclisi’nin 10 Ağustos 2011 tarihli kararıyla AOÇ’den koparılmıştı. Ayrıca sadece bu inşaat için 2 bin 500 ağaç kesilmişti.

Öte yandan inşaatın yaklaşık 200 metre yakınındaki alandan geçen Söğütözü Caddesi’nin de saray için genişletileceği belirtilmişti. Bunun üzerine kesilecek ağaçların da işaretlendiği ortaya çıkmıştı.

Çalışmalar nedeniyle caddenin yanında bulunan ve AOÇ arazisi içerisinde yer alan ağaçların da genişlemeden “etkileneceği” anlaşılırken, kesilecek ağaçlara da beyaz boya sürüldüğü görülmüştü. Ağaçlar, kesilmek üzere işaretlenirken işaretlere göre onlarca ağacın kesileceği dile getirilmişti.

Bu bilgilerin ortaya çıkmasının ardından inşaat için Başbakanlık’a 271 bin metrekare daha verildiği ortaya çıktı. Farklı boyutlarda 3 farklı parselde verilen araziler için belediye meclisinden 3 Şubat 2012, 5 Ağustos ve 6 Ağustos 2013 tarihlerinde toplamda 271 bin metrekare, şu anda süren inşaat alanına eklendi.

Verilen arazinin hemen hemen tamamının ağaçlık olmasının yanı sıra araziler, tarihi ve doğal sit alanı içerisinde bulunuyor. Bu alanda sarayın lojmanlarının ve bahçesinin yer alması öngörülüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ataturk-evi-yikilabilir_112131.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!