Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Atatürk Orman Çiftliği’ne Yedi Kocalı Hürmüz Planı

AOÇ keşfinde planlama sürecini yedi kocalı Hürmüz’e benzeten imar ve şehircilik daire başkanına meslek odaları cevap verdi.

yapi.com.tr
Atatürk Orman Çiftliği’ne Yedi Kocalı Hürmüz Planı

AOÇ’de ikinci bilirkişi keşfi yapıldı, keşfin ardından Odalar ortak basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıya, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Turhan Tuncer ve Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak katıldı. Meslek Odaları yöneticileri bilirkişi keşfini anlatırken, “yedi kocalı Hürmüz”e benzetilen planlama sürecini eleştirdi.  Bilirkişi ücretlerine de itiraz etti. Bilirkişi ücretleri 25 bin lira olarak belirlendi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan mahkemenin karar verdiği bilirkişilik rakamlarının yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “ Uzunca bir zamandır planlama süreçleri ile ilgili müdahalelerle bulunuyoruz. Meslek örgütleri olarak planlama süreçlerini yakından izliyoruz. Atatürk Orman Çiftliği’nde ikinci kez bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif sırasında imar daire başkanının söyledikleri itiraf niteliğindedir. Daire Başkanı “Biri şöyle yap diyor, biri böyle biz ameleliğini yapıyoruz, söylüyorlar yapıyoruz” ifadeleri kimin için plan ne için plan yapıldığının yanıtıdır. AOÇ’de keşif sırasında gezerken bir anda kaybolduk, yapılanlar Çiftlikten hiçbir eser kalmadığını gösteriyor. Yakında kuşlar bile kalmayacak. Bir kısım arazisi de ABD’ye devrediliyor. AOÇ tamamen devreden çıkmış durumda ipler Büyükşehir Belediyesi’nin elinde. Odaların gelirleri AKP’nin uygulamalarıyla % 50’lilere varan oranlarda kısılırken, bilirkişi ücretleri çok sıkıntılı. Ücretler çok yüksek meslek odaları içinde ödenemeyecek bir hal alıyor.”



“Yedi kocalı plan”

AOÇ keşfinde Odalar davalılarla karşı karşıya geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Büyükşehir Belediyesi’nin savunmasına tepki gösterdi . Candan, "Bilirkişi keşfine tüm taraflar olarak katıldık, yerinde inceledik. Meslek odaları olarak itirazlarımızı değerlendirmelerimizi anlattık. İmar Daire Başkanı Ömer Faruk Erciyes, Büyükşehir Belediyesi’ni savunan şöyle bir konuşma yaptı. ‘Plan yedi kocalı Hürmüz’e benzer. Birisi bize onu yap, birisi şunu yap diyor, yedi kocalı Hürmüz gibiyiz, biz de bu işin sadece ameleliğini yapıyoruz.” Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilisi bu konuşmasıyla bilimsel kriterlere göre plan yapılmadığının itirafını da yaptı. AOÇ üzerinde yapılan ciddi bir yapılaşma var ve kesilen ağaçların her biri bizim geleceğimiz. Keşif sırasında yapılan tartışmalar sadece yapılan yollar üzerinden değil, çekirdek tarihi alan üzerinden yapıldı. Bölünen her bir AOÇ arazisi ve AOÇ’deki her şey talana uğramış durumda. Yargı sürecinin uzaması bizim için çok sıkıntılı. Yollar, köprüler, kavşaklar bir anda AOÇ’de olduğunuzu bile unutuyorsunuz" dedi.

“Cetvel plan”

İmar Daire Başkanı’nın Oda yöneticilerini duygusallıkla suçladığını aktaran Candan, "Keşifte ortamı görüp duygulanmamak mümkün değildi. Kente yeşile karşı duyulan öfkeyi gördük. Ayrıca Yine Daire Başkanı mahkeme heyeti başkanına dönerek, 'Çok iyi oldu sayenizde ikinci kez geliyorum AOÇ’ye' dedi. Bunun üzerine  "Siz planları nasıl yapıyorsunuz?" şeklinde sorduğum soruya ise cevap vermedi. Bu gösteriyor ki AOÇ’deki tüm planlar masa başında çıkarılmış, cetvel planlardır. Bir imar Daire Başkanı’nın bunu söylemesi büyük bir itiraftır. Acilen Ankara’ya karşı yaptıkları bu büyük tahribattan vazgeçmeliler. İnsan duygusu ile yüklü olmayan bu kadrolar, oturdukları yerleri boş yere işgal etmemeliler" dedi.

Bilirkişi bilmecesi

Bilirkişi ücretlerini ödemeyeceklerinin altını çizen Candan: "Almanya’da gelen teknik hakimler bilirkişi keşfine katıldı. Almanlarla ortak mirasımız olduğunu söyleyebiliriz çünkü yapılan yapılar alman mimarların eserleri. Üç yıldır süren bu davalarda bilirkişi süreçleri yeni tamamlanıyor. Bilirkişilerde bizlerde telafisi mümkün olmayan bir süreçle karşı karşıya kaldığımızı gördük. Alman heyeti de tarihe tanıklık etti. AOÇ ile ilgili açılan davada Danıştay bizden 25 bin lira bilirkişi ücreti istiyor. Bir memur ya da işçi 25 yıl çalışsa alacağı karşılık ancak 25 bin lira olur. Aynı büyüklükte alanın bilirkişi keşfine 3 bin lira ödedik. Nasıl bilirkişi rakamlarını belirlediklerini kamuoyuna açıklasınlar. 25 bin lira gibi bir rakamı ödemeyeceğiz. Bu rakamı reddediyoruz. Bize AOÇ’ye dava açmayın demek istiyorlar. 25 bin lira ödeyecek gücümüz yok ama bu mücadeleyi yürütecek yüreğimiz var. AOÇ için verdiğimiz mücadelenin parasal karşılığı yoktur. Mücadelemiz devam edecektir" şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ataturk-orman-ciftligine-yedi-kocali-hurmuz-plani-_108921.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!