Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Atatürk Orman Çiftliği’ne Yedi Kocalı Hürmüz Planı

AOÇ keşfinde planlama sürecini yedi kocalı Hürmüz’e benzeten imar ve şehircilik daire başkanına meslek odaları cevap verdi.

yapi.com.tr
Atatürk Orman Çiftliği’ne Yedi Kocalı Hürmüz Planı


“Şaşırtıcı bir keşif”

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, keşif için garip bir keşifti nitelendirmesinde bulundu. Kolçak: “Keşif garipti, şaşırtıcıydı. Yirmi yıldır kentin planlarını yapan imar ve şehircilik Daire Başkanı plan yapımındaki müdahalelerden “O bakanlık şunu yapın dedi, bu bakanlık şunu yapın dedi” cümleleriyle bahsetti. AOÇ Genel müdürü ise AOÇ çalışanlarının maaşlarının, AOÇ’nin kiraladığı yerlerden elde edildiğini söylerek, "AOÇ mülküne sahip genel müdürlüklerden ise bir temsilci dahi keşifte yoktu. İmar daire Başkanı yapılaşmaya açılmadığını söyledi. Başbakanlık binasına verdikleri alanı sorduk. Böyle basit gerekçelerle planı savunmaya kalktılar. Yapılan bilirkişi keşfi AOÇ’deki tarafların kesinlikle güvenilmez olduğunu ortaya koymuştur. Ankara kentinin deşarj noktalarını ben yaptım oldu mantığıyla mahvettiler. Artık kentin büyük Afet riski var. Meslek Odaları olarak yedi yıldır takip ettiğimiz süreçte çok şaşkınız" ifadelerinde bulundu.

Kolçak AOÇ’de sökülen ağaçlar yerine İtalya’dan ağaç getirilmesine de karşı çıkarak, "İtalya’nın fidanlık anlamında sicili bozuktur ve getirtilecek ağaçlar 30-35 yaşında bu yaşlardaki ağaçların adaptasyonu risklidir. Adaptasyonu da çok zordur" dedi.

Ziraat Mühendisleri Genel Başkanı Turhan Tuncer ise AOÇ’de kesilen ağaçlara tepkisini dile getirdi. Tuncer dikilecek ağaçlarda hastalık olabileceğine dikkat çekerek; “ AOÇ’de ağaçlar kesiliyor yerine ağaç dikileceği söyleniyor. Daha öncede Ankara’da dikmek üzere satın alınan ağaçlardan örnekler aldık, köklerinde hastalık çıktı. Dikilen ağaçların %1’i tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Türkiye’de bir üretim mekanizması var, kendi üreticimizi bırakarak İtalya’dan ağaç getirmenin hiçbir anlamı yok. Son on yılda, Türkiye’de Konya’nın yüzölçümü kadar tarım toprağı katledildi. AOÇ Çiftlik olmaktan çıkmış ve hukuk çok geç ilerliyor, her şey yok oluyor. Bir yıl sonra davayı kazansak bile yapılanlar bitmiş oluyor. Geriye dönüş mümkün olmuyor. Odalar olarak hukukla ilgili endişelerimiz var. Bilirkişi ücretleri de bazı davalarda anormal rakamlara çekildi. Sonuçta bizler ticari kurumlar değiliz. İlk kez bu kadar yüksek bir rakam karşımızda.  Bizi dava açmamaya yönlendiriyorlar” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi geçtiğimiz hafta AOÇ kaynaklı arazinin TOKİ tarafından ABD’ye satıldığını söylemişti. Son olarak söz alan Ali Hakkan, “ TOKİ başkanı AOÇ arazisinin ABD’ye satışını önce yalanladı sonra protokol yok dedi. Çıkıp açıklasınlar, açıklamazlarsa biz önümüzdeki hafta belgelerle açıklayacağız” ifadelerini kullandı.



TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ataturk-orman-ciftligine-yedi-kocali-hurmuz-plani-_108921.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!