Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çürük Müteahhitlere ‘Anayasa’ Formülü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’yla 300 bin müteahhitin uyması gereken kuralları baştan aşağı yeniden yazıyor.

yapi.com.tr
Çürük Müteahhitlere ‘Anayasa’ Formülü

Hazırlıkları süren “Müteahhitlik Anayasası” ile kusurlu bulunan müteahhitler meslekten men edilecek. Düzenlemeyle sayıları 100 bini bulan çürük müteahhitlerin elenmesinin önü açılacak. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Müteahhitler Yasası ile kurulacak Müteahhitler İcra Komitesi, inşaatla ilgili anlaşmazlıkların çözümünde “Tahkim Kurulu” gibi görev yapacak.

Bakanlık sıcak bakıyor

TOBB ile Türkiye’de 150 bin üyesi bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), İnşaat Müteahhitleri Mesleği Hizmet Yasası’nın çıkarılması için uzlaşma sağladı. TOBB ve İMKON’un oluşturduğu ortak komisyonun yaptığı çalışmalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da sıcak baktığı öğrenildi. Düzenlemeyle kusurlu müteahhitlerin meslekten atılması için yasal çerçevenin çizilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra tamamlanacak çalışmaya göre inşaat müteahhitliği, bir meslek olarak Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanacak. Mesleğe giriş için yasal çerçeve çizilerek, meslek disiplini kurallarına aykırı hareket edenlere ikaz, para ve meslekten men gibi cezalar verilecek. Düzenlemeyle sektörün düzenli kayıt ve sicilleri tutulacak. Anlaşmazlıkların çözümü için avukatlar, mühendisler, mimarlar, mali müşavirler ve sektör temsilcilerinin yer alacağı bir Türkiye Müteahhitlik İcra Komitesi isimli bir tahkim heyeti oluşturulacak. Çalışmalarla belirlenen kriterleri sağlamayan kişiler müteahhitlik yapamayacak. Daha önce ceza alsa da müteahhitliğe devam eden kişiler, yeni düzenlemeyle hiçbir şekilde iş alamayacak. Kriterlere uymadığı için ceza alan müteahhidin bir şirkete çoğunluk hissesi ortaklığı olması durumunda şirketin faaliyetleri de askıya alınacak. Taslak halinde olan kanunun yasalaşmasıyla deniz kumuyla inşaat yapan, cebini düşünen çürük müteahhitlerin eleneceğini belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, “Kanunla sektör disiplin altına alınacak. Her önüne gelen müteahhitlik yapamayacak” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/curuk-muteahhitlere-anayasa-formulu_120815.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!