Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Alakır için Valiliğe 20 Bin İmza

Antalya'nın Kumluca İlçesi'ndeki Alakır Nehri üzerinde hidroelektrik santrali (HES) kurulmasına karşı çıkan bir grup, topladığı 20 bin imzayı Antalya Valiliği'ne verdi.

yapi.com.tr
Alakır için Valiliğe 20 Bin İmza

Alakır Nehri üzerinde kurulması planlanan HES'lere karşı mücadele eden Alakır Nehri Kardeşliği üyesi bir grup çevreci, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak basın açıklaması yaptı. DHA'nın haberine göre, 'Su haktır satılamaz', 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına', 'Su boşa akmaz' yazılı döviz ve pankartlar taşıyan grup çeşitli sloganlar atarken, Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı. Grup adına açıklamayı okuyan Tuğba Günal, Alakır Vadisi'nin 5 yıl önce Anadolu'nun en nadide ve el değmemiş doğal alanlarından biri olduğunu, ancak hem vadinin hem de bölgedeki tüm canlıların ortak yaşam kaynağı olan Alakır Nehri üzerine HES yapılmasıyla vadideki tüm yaşamın büyük tehlike altına girdiğini söyledi.

Alakır can çekişiyor

Halkın tepkisine ve kazanılmış hukuksal kararlara rağmen HES'ler nedeniyle vadinin can çekişir hale geldiğini vurgulayan Tuğba Günal, "Kendi yatağında kilometrelerce akamayan nehir nedeniyle sucul yaşam tamamen yok olmuş, bu suyla hayat bulan canlıların çoğu büyük zarar görmüştür. Tüm bu tahribat gözümüzün önündeyken, can çekişmekte olan vadinin şimdi de en üst kotunda, su kaynaklarının bulunduğu ve bitki çeşitliliğinin en yoğun olduğu bölgede 2 adet daha HES yapma girişimi, Alakır Vadisi'ni tamamen yok etmeye yönelik insafsız bir girişimdir. Yarısından fazlası HES tahribatına uğratılmış vadinin geri kalanını korumak artık topyekün bir yaşam mücadelesine dönüşmüştür" diye konuştu.

HES projeleri iptal edilsin

Alakır'da yaşananlara dikkat çekmek için 20 bini aşkın imza topladıklarını ve bunları bir dilekçe eşliğinde Antalya Valiliği'ne vereceklerini dile getiren Tuğba Günal, dilekçelerinde; bölgede yapılan ve yapılmak istenen HES projelerinin tamamen iptal edilmesi ve Alakır Vadisi'nin 1'inci Derece Doğal Sit Alanı özellikleri taşıdığına dair bilirkişi raporları dikkate alınarak derhal koruma altına alınmasını talep edeceklerini kaydetti.

"Mücadelenin bitmediğini söyledik"

Basın açıklamasının ardından grup tarafından belirlenen 3 temsilci Çevik Kuvvet'in Valilik önünde oluşturduğu barikatı geçti ve toplanan 20 bin imzayı teslim etmek üzere içeri girdi. Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Kadı ile yaklaşık 1 saatlik görüşme yapan temsilciler, çıkışta da açıklamada bulundu. Temsilcilerden Nuray Erçağan, "Tek tek vadilerimizin nöbetçisi olacağımızı, mücadelenin burada bitmeyeceğini ilettik" diye konuştu.

Zakkum yapraklı pankart

Basın açıklaması sırasında grubun taşıdığı bir pankart dikkat çekti. Üzerinde 'Alakır Özgür Akıyor' yazan pankartın, Alakır Vadisi'nden toplanan zakkum ağacı yapraklarıyla yapıldığı belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alakir-icin-valilige-20-bin-imza_111816.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!