Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Danıştay Alakır ile İlgili Son Kararını Verdi

Antalya'da Alakır Vadisi'nde HES'lere karşı mücadele edenleri sevindirecek karar çıktı. Danıştay, üzerine 8 HES yapılmak istenen Alakır Nehri'ni doğduğu yerden denize döküldüğü noktaya kadar 1. derece doğal sit alanı ilan eden kararı onadı.

yapı.com.tr
Danıştay Alakır ile İlgili Son Kararını Verdi

DHA'nın haberine göre, Antalya’nın Kumluca ilçesinde 4'ü tamamlanmış 4'ü planlama aşamasında 8 HES projesine karşı yürütülen mücadelede Danıştay 14'üncü Dairesi, yerel mahkemenin Alakır Nehri'nin doğduğu yerden denize dökülene kadar tamamıyla 1'inci Derecede Doğal sit alanı ilan eden kararını onadı.

Kumluca İlçesi'nde doğduğu Dereköy'den başlayıp denize kadar 70 kilometre uzunluğa sahip Alakır Nehri ve beslediği Alakır Vadisi'ne ilişkin Danıştay 14'üncü Dairesi'nden çevrecileri mutlu edecek bir karar çıktı. Danıştay 14'üncü Dairesi, Alakır Nehri'nin doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar tamamıyla Alakır Vadisi'nin birinci derecede doğal SİT alanı olduğu yönünde, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı.

Bilimsel açıdan değerli, korunmasında kamu yararı var

Doğaseverler, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'ne açtıkları davada, ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23 Şubat 2010 tarihli bölgenin doğal SİT alanı olmadığeı kararının hukuka aykırı olduğu; kültürel, doğal, çevresel ve sosyal değerler ile kamu yararına uyarlılık bulunmadığı iddia edilerek iptali ve yürütmenin durdurulmasını istedi.

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, Alakır Nehri ve Alakır Havzası'nın her boyutta doğal/biyolojik yapısı bakımından zenginliği yönüyle doğal sit özellikleri arz ettiği, endemik tür veya popülasyonların varlığının hem dünya ölçeğinde özgünlüğüne hem de bilimsel açıdan önemine işaret ettiğini, bu özelliklerin alana birinci derece sit nitelikleri atfettiğini, bu nedenle koruma kapsamına alınmasında hem bilimsel hem de kamu yararı bulunduğu görüşüyle, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararını iptal etti.

Çevre Bakanlığı temyiz etmişti

Yerel mahkemenin bu kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ve müdahilleri Antalya Orman İşletme Müdürlüğü ve HES firması Dedegöl Enerji tarafından, Danıştay'a temyize gönderildi. Temyiz incelemesini tamamlayan Danıştay 14'üncü Dairesi, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin Alakır'ın doğduğu yerden denize döküldüğü alana kadarki tüm havzasının birinci derecede doğal sit alanı olduğunu gösterir kararını hukuk ve usüle uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile alınan kararın onanmasına karar verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/danistay-alakir-ile-ilgili-son-kararini-verdi_122026.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!