Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeni Keşfedilen Tür HES Tehdidi Altında!

Antalya’da HES projeleri nedeniyle suyunun büyük bölümü demir borulara hapsedilen Alakır Nehri’nde, ’Alakır alası’ olarak adlandırılan yeni bir endemik balık türü keşfeldildi.

yapi.com.tr
Yeni Keşfedilen Tür HES Tehdidi Altında!

DHA'nın haberine göre, Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde yaklaşık 70 kilometre uzunluğunda, Beydağları’ndan doğup Akdeniz’e inen Alakır Nehri, HES’lerin tehdidi altında. 4’ü tamamlanmış, 4’ü proje veya yapım aşamasındaki HES’ler nedeniyle suyunun önemli bölümü demir borulara hapsedildiği için nehrin beslediği Alakır Vadisi’ndeki doğal yaşam da tehdit altında. Alakır Nehri ve beslediği Alakır Vadisi, Danıştay tarafından 1’inci Doğal SİT Alanı olarak ilan edildi, ancak Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu mahkemenin bu kararını henüz uygulamadı.

Uluslararası bilim dergilerinde yayınlandı

Bölgedeki HES projelerine karşı köylüler ve doğaseverler tarafından yürütülen mücadele devam ederken, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve eğitim Enstitüsü ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden bilim adamları, çok önemli bir keşfe imza attı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Davut Turan, araştırma görevlileri Esra Doğan ve Cüneyt Kaya ile birlikte yürütülen bilimsel çalışmalar sonunda, bölgede yeni bir balık türü keşfedildi. Türe ilişkin hazırlanan bilimsel makale, uluslararası bilim dergilerinde yayımlandı. Bu yayının ardından ’Alabalık alası’ olarak adlandırılan bu balık, 2014 yılında keşfedilen dünyanın en şaşırtıcı ve etkileyici 20 hayvan türünden biri olarak seçildi.

En etkileyici listede 14. sırada

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nden Dr. Mahir Kanyılmaz, bölgede alabalık kuluçkahaneleriyle ilgili yürüttükleri çalışmalar sırasında, vücudu yeşilimsi ve gümüşi üzerinde siyah ve kırmızı benekler bulunan bu türü bulduklarını söyledi. Prof. Dr. Davut Turan ve arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları bilimsel çalışmalarda yeni bir tür olduğunun belirlenmesinin ardından uluslararası bilimsel dergilerde yayımlandığını belirten Dr. Kanyılmaz, "Büyük ilgi gördü ve 2014’te keşfedilen en şaşırtıcı, heyecan verici 20 hayvan türü arasında 14’üncü sırada yer aldı" dedi.

HES’ler nedeniyle ciddi tehdir altında

Yeni türü İngilizce ’Alakır trout’, Türkçe ’Alakır alası’ olarak adlandırdıklarını belirten Dr. Kanyılmaz, "Tüm alabalık türleriyle karşılaştırdık ve bilimsel olarak birçok fark belirlendi. Dünyada sadece Antalya Alakır Nehri’nde yaşayan endemik bir balık. Popülasyonu çok yüksek değil. Maalesef bölgede yapılan HES’ler dolayısıyla balığın soyu ciddi derecede tehdit altında. Balığın hayatını kurtarmak için üretilmesine yönelik bilimsel çalışmalar da başlattık ve bir kısmını tamamlayıp uluslararası bilim dergilerine gönderdik" dedi.

O listede neler var?

’Alakır alası’nın dünyanın en şaşırtıcı ve etkileyici 20 hayvan türü arasında gösterildiği listede, dünyanın çeşitli bölgelerinden yaprak kuyruklu kertenkele, buzul deniz anemonu, ağaçta yaşayan olinguito, iskelet karides, şeffaf salyangoz, amip şeklindeki protist, altın sırtlı şehir kurbağası, Tinkerbell peri sineği, Isabel saki maymunu, mantar görünümlü bir canlı Dendrogamma Enigmatical, kuş dışkısı şeklinde örümcek, tüy yumağı, gececi kertenkele, güzel gözlü karides, bryde balina, Araguaia Nehri yunus balığı, Atlantik Denizi leopar kurbağası, zıplayan örümcek ve soyu tükenmiş Anzu Wyliei dinozoru gösterildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-kesfedilen-tur-hes-tehdidi-altinda_129485.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!