Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan

En fazla rüzgâr türbini Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da bulunuyor. Bazı Güney Amerika ve Doğu Avrupa ülkelerinde de rüzgâr enerjisinde patlama yaşanıyor. Dünya çapında 100 ülkede üretilen rüzgâr enerjisi, küresel elektrik ihtiyacının yüzde 3’ünü karşılıyor.

yapi.com.tr
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan
  • Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 3’ü Rüzgardan

Rüzgâr enerjisi iklim dostu olduğu gibi enerji krizlerinden etkilenmiyor ve ithal edilmesi gerekmiyor. Üstelik diğer enerji türleriyle karşılaştırıldığında daha ucuz. Rüzgâr enerjisinin bir kilovat saatlik maliyeti 5 ila 10 sent arasında.

Küçük türbinler için talep artıyor

Rüzgâr türbinlerinin artık çeşitli boyları var. Daha küçük rüzgâr türbinleri küçük bir köyün ya da Peru’daki bu fotoğrafta olduğu gibi bir kaç evin enerji ihtiyacını aynı anda karşılayabiliyor. Küçük rüzgâr türbinlerine olan arz ve talep dünya çapında büyümeye devam ediyor.

Bin 900 haneye bir sistem

Rüzgâr çiftlikleri de sürekli büyüme kaydediyor. Fotoğraftaki sistemin bulunduğu rüzgâr çiftliği 3,4 megavat kapasiteli ve Almanya’daki bin 900 hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Rüzgâr az olsa da verimlilik yüksek

Rüzgârın az olduğu yerlerde ve ormanlık alanlarda kurulan rüzgâr türbinleri oldukça verimli. Kulelerin yüksek ve kanatların büyük olabilmesi, verimliliği artırıyor. Bu konuda öncü olan Almanya’da, daha az rüzgâr alan iç kesimlerde kurulan türbinlerin sayısı artıyor. Diğer ülkeler de şimdi bu trendi takip ediyor.

Denizlerde büyük rüzgâr çiftlikleri

Denizden elde edilen rüzgâr enerjisi miktarı diğer alanlara nazaran daha düşük. Kurulumu ve bakımı pahalı, elektrik üretim maliyeti karadakinin iki katı. İngilizler 3 gigavatlık üretimle bu konuda şu ana kadar lider. Bu türbinlerin yarısı 2012 yılında kuruldu.

Öncü Danimarka

Tüm dünyada rüzgâr enerjisinin öncüsü, Danimarka. Bugün elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu rüzgârdan karşılayan ülke, bu oranı 2020’de yüzde 50’ye çıkaracak. Uzmanlar 2050’ye kadar tüm dünyada, enerji üretiminde rüzgâr enerjisi payının yüzde 40’a çıkmasının mümkün olduğunu kaydediyor.

Gazdan rüzgâr enerjisi

Burada elektroliz yardımıyla rüzgâr enerjisinden hidrojen elde ediliyor. Hidrojen gazı depolanarak daha sonra kullanılabiliyor. Almanya’da pilot tesisler kuruldu. Bu teknoloji ülkenin enerji dönüşümünde önemli rol oynayacak.

Rüzgâr kimin?

Doğu Almanya’daki Schlalach köyünde olduğu gibi rüzgâr çiftliklerinin sahipleri o yörede yaşayan insanlar. Elektrik satışından elde edilen gelirden hepsi fayda sağlıyor. Bu anlayış dünya çapında geleceğin projesi olarak nitelendiriliyor ve geniş kabul görüyor.

Geleceğin gözde branşları arasında

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya’da yaklaşık 100 bin kişi rüzgâr sektöründe çalışıyor. Yeni rüzgâr enerjisi santrallerinin yapımında Almanya, Çin ve ABD’den sonra geliyor. Bu branştaki en önemli buluşma noktası Kuzey Almanya’nın Husum kentindeki Uluslararası Rüzgâr Enerjisi Fuarı.

Beklentiler olumlu

Almanya’da hâlihazırda birçok yeni rüzgâr çiftlikleri kurulması planlanıyor. Eyalet hükümetleri ve yerel yönetimler bu konuda bir hayli istekli. Şu anda elektrik talebinin yüzde dokuzu rüzgâr enerjisi ile karşılanıyor. Bu oranın 2020’de yüzde 16’nın üzerine çıkması olası.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-elektrik-ihtiyacinin-yuzde-3u-ruzgardan_109633.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!