Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Obama'ya Mektup: AOÇ’den Vazgeçin

Atatürk Orman Çiftliği arazisine inşa edilmesi planlanan ABD elçilik binası için mimarlar harekete geçti, ABD Başkanı Barack Obama’ya mektup yazmaya hazırlanıyorlar.

yapi.com.tr
Obama'ya Mektup: AOÇ’den Vazgeçin

ABD Büyükelçiliği’ne devredilen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi krizi büyüyor. Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Atatürk’ün mirası olan arazide “Kaçak Saray”dan sonra bir de diplomatik bina yapılmasına karşı çıkan Mimarlar Odası, ABD Başkanı Obama’ya mektup yazarak sorunu uluslararası platforma taşımaya hazırlanıyor. TMMOB’ye bağlı meslek odası, Beyaz Saray’a “Bu araziden vazgeçin” diyecek.

Çukurambar’da bulunan AOÇ arazisi, ilk olarak 1983’te Tıp Fakültesi yapılması planlanarak Gazi Üniversitesi’ne devredildi. Arazinin son bölümü ise 2008’de üniversiteye verilse de bu bölgede eğitim alanı inşa etmeyen Gazi Üniversitesi yönetimi araziyi TOKİ’ye devretti.

‘Araziyi hükümetiniz önerdi’

Geçen hafta AOÇ arazisine yapılması planlanan diplomatik bina için mimari projenin bitirilmesinin ardından birkaç akademisyen ve Mimarlar Odası yöneticileri elçiliğe çağırıldı. Mimarlık Odası yöneticileri ise proje tanıtımına “arazinin AOÇ’ye iade edilmesi gerektiğini” savunarak tepki gösterdi. Mimarlar, bu alanda yapılaşmanın hukuksuz olduğunu hatırlattıkları ABD’li yetkililerden “Bu araziyi sizin hükümetiniz önerdi” cevabını aldı.

Mimarlardan eylem planı

AOÇ arazisine yapılması planlanan elçilik binasını geçen dönemde protesto eden Mimarlar Odası, yeni eylemlere hazırlanıyor. AOÇ mücadelesiyle simgeleşen isimlerden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kendilerine “şartlı olarak verilen araziyi ranta çevirme yaklaşımı” nedeniyle Gazi Üniversitesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Büyükelçilik binası için proje çizimlerinin Türk mimarlara ait olduğunu dile getiren Candan, bu mimarlardan hukuksuz olduğu düşünülen bu yapıdan imzalarını çekmelerini isteyeceklerini de ifade etti.

Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kendilerini AOÇ arazisine yapılacak bir yapı için tanıtım toplantısına çağıran ABD Büyükelçiliği’ni ise “kendilerince iyi bir şey yaptıklarını düşünüyorlar ama yanlış yerde doğru yöntem olmaz” diyerek eleştirdi. Türkiye’deki ABD elçiliğinden aradığını bulamayan Mimarlar Odası, ABD Başkanı Barack Obama’ya önümüzdeki hafta bir mektupla durumu anlatmaya hazırlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/obamaya-mektup-aocden-vazgecin_140914.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!