Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"TMMOB'u Ortaya Çıkaran İhtiyaçlar Artıyor"

Meclis'te gece yarısı torba yasa içinde geçirilen 3194 sayılı İmar Kanunu değişikliğine tepkiler sürüyor. İSMD Başkanı Ersen Gürsel, ŞPO Genel Başkanı Necati Uyar ve Doğan Tekeli, düzenlemeyi yapi.com.tr'ye değerlendirdi.

yapi.com.tr
"TMMOB'u Ortaya Çıkaran İhtiyaçlar Artıyor"

Mehmet Soğancı: Taksim Gezi Parkı direnişinin yarattığı sarsıntının faturası TMMOB‘ye çıkartılmak isteniyor

Bugün yazılı bir açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Taksim Gezi Parkı direnişinin iktidar üzerinde yarattığı sarsıntının faturasının TMMOB‘ye çıkartılmak istendiğini; bir taraftan Odaların İstanbul şubelerinin yöneticileri gözaltına alınırken, diğer yandan da Meclis Genel Kurulu‘nda görüşmeleri devam eden 'Torba Yasa'ya eklenen madde ile TMMOB‘nin ve Odalarının asli görevi olan mesleki denetimin ortadan kaldırılmakta olduğunu savunmuştu.

3194 Sayılı İmar Kanunu‘nun 8. maddesine eklenen "harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" bendiyle TMMOB‘ye bağlı meslek odalarının meslektaşları üzerindeki denetiminin tamamen kaldırılmakta olduğuna işaret eden Soğancı, açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:

"Kentlerin üzerindeki kirli emellerine, rant oyunlarına engel olarak gördüğü TMMOB‘yi bertaraf ederek kendine 'dikensiz bir gül bahçesi' yaratmak isteyen AKP iktidarı, dün gece yarısı yaptığı operasyonla;

- Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB‘yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmektedir,
- Kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir,
- Yerinden yönetim kuruşları olan belediyeler ve meslek odalarının Anayasa‘ya rağmen hak, yetki ve görevlerini ellerinden almaktadır,
- Mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkarmaktadır.

Bir kere daha söylüyoruz;

TMMOB yüreğindeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için, her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıdır".

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tmmobu-ortaya-cikaran-ihtiyaclar-artiyor_110489.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!