Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kentsel Dönüşüm Sinemaya Yaradı

3 bin binanın yıkıldığı, 5 bin binanın ise boşaltıldığı mahalleyi film platosu haline getiren sinema endüstrisi, 15 bin liraya bina patlatıp, izinle otomobil yakıyor.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşüm Sinemaya Yaradı

Kentsel dönüşüm sürecinde boşaltılan ancak bir türlü sorunların bitmediği İstanbul Fikirtepe'de yeni bir dönem yaşanıyor. Hürriyet'te yer alan habere göre Kadıköy Fikirtepe Mahallesi'nde yıkılmayan ve terk edilmiş halde bulunan 5 bine yakın bina, evsizlerin barınağı olurken sinema endüstrisinin de dikkatini çekti.

Mahalle, dizilerin ve filmlerin savaş sahnelerinin çekimi için adeta plato oldu. Mahallede çekilen son film ise Murat Uygur'un yönetmenliğini yaptığı ve Suriye'deki savaşı anlatan "Kaçış" filmi. Mahallede en çok çekilen dizi ise Kurtlar Vadisi Pusu.

Yaklaşık 2 yıl önce Fikirtepe için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) imar planları hazırlayınca müteahhitlik firmaları ev sahipleri ile anlaştı. Bu anlaşmalar çerçevesinde 8 bine yakın binada inşaat hazırlıkları da başladı. Binlerce kişi anlaşmalarla evini boşalttı ve çok sayıda bina da yıkıldı. Ancak imar planlarındaki belirsizlik nedeniyle inşaat bir türlü başlayamadı.

Duruma el koyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi afet alanı ilan etti ve Fikirtepe'de yeni planlar askıya çıktı. Sorunların çözülmesiyle kentsel dönüşümün hızlandığı bölge yıkılmış ve boşaltılmış evleriyle sinema endüstrisi için doğal bir film platosu haline dönüştü. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen yapımcılar gerekli izinleri alarak boşaltılmış binalarda patlama sahnelerini çekmeye başladı.

Bu binalarda çekim yapmak için inşaat şirketleriyle ya da mülk sahipleriyle anlaşan sinema yapımcıları adeta mahalleyi mesken tuttu. Yapım şirketleri bölgede yapacakları çekimler için de ücret ödüyor. Boşaltılmış bir binayı patlatmanın değeri 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Mahallenin henüz yıkılmaya başlamayan yerlerinde de bir çok dizi çekiliyor. Buralarda da yapımcılar en çok dükkanlara ilgi gösteriyor.

Dükkanların 3 saatlik kirası 800 TL'yi buluyor. Mahallede zaman zaman otomobil yakmak için de izin alınıyor. Mahallede bir çok dizi ve filmin çekildiğini söyleyen Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merpenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (FİDEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç, "Son dönemlerde daha çok kısa film yapımcıları ve üniversitelerin sinema televizyon bölümlerinde okuyan öğrenciler geliyor" dedi.

İnşaat şirketleriyle mülk sahipleri arasında her hangi bir sorun olmadığını belirten Ercüment Oruç, mahallede yaşanan sorunları şöyle anlattı: "İnşaat çalışmalarını biran önce başlaması için elimizden geleni yapıyoruz. Sürekli olarak inşaat şirketleri ve Çevre, Şehircilik Bakanlığı ile temas halindeyiz. Son dönemlerde çok fazla şikayet alıyoruz. Özellikle bölgede yaşamaya devam edenler gece evden dışarı çıkamadıklarını söylüyor. Sokakta yaşayan insanlar boşaltılmış binalara giriyor. Bu binalar çok tehlikeli. Buradaki çalışmaların hızlanması çok önemli."

Suriye'de yaşanan iç savaşı anlatan "Kaçış" filminin çekimlerinin İstanbul Fikirtepe'de devam ettiğini belirten Yönetmen Murat Uygar, "Fikirtepe bizim için tam anlamıyla bir film platosu oldu. Ara sokaklarında çekilen bazı sahneler de oyuncuların performansı göz dolduruyor. Özellikle çatışma sahnelerinin çekimi için Fikirtepe doğal bir film seti haline geldi" dedi.

Kentsel dönüşümün en çok tartışıldığı bölge Fikirtepe'de yeni imar planlarının çıkmasıyla çözüm yolu bulundu. 2.5 yıldır dönüşümü bekleyen bölgede Teknik Yapı, Anka Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Baysaş İnşaat, Vartaş ve Emay İnşaat gibi çok sayıda inşaat şirketinin projeleri bulunuyor.

- Fikirtepe'deki kentsel dönüşümün ekonomisi 40 milyar TL

- Fikirtepe çevresinde boşaltılan bina sayısı 5 bin

- Fikirtepe çevresinde yıkılan toplam bina sayısı 3 bin

- Evlerini boşaltanlara inşaat şirketlerinin her ay yaptığı kira yardımı 1000 TL

- Kentsel dönüşümde hedeflenen yeni konut sayısı 50 bin

- Fikirtepe'nin toplam yüzölçümü 1.3 milyon m2

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-sinemaya-yaradi_115661.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!