Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Kentsel Dönüşüm İyi Gitmiyor”

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, kentsel dönüşüm sürecini değerlendirerek, “Kentsel dönüşüm iyi gitmiyor. Rant bölgelerinde, metrekareleri düşürerek sürüyor. İnsan odaklı değil, rant odaklı yürüyor” dedi.

yapi.com.tr
“Kentsel Dönüşüm İyi Gitmiyor”

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi. Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşın eksik bilgilendirildiğine de dikkat çeken Türkkan, “Mutlaka yıkılması gereken yapılara devlet depremde yıkılmış bina muamelesi yapmalı ve ona göre yardımda bulunmalı. Ancak mevcut yapı stokunun yarısından fazlası güçlendirme ile kurtarılabilecek durumda. Güçlendirme bir yöntem olarak benimsenirse 20 yılda bitecek olan kentsel dönüşüm çok daha kısa sürede biter. Maliyeti de 5’te 1 oranında düşer” diye konuştu.

Devlet, dayanıksız binaya depremde yıkılmış bina desteği vermeli

Yasanın pek çok açıdan geliştiğini söyleyen Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, bugün kentsel dönüşümün çok da iyi gitmediğini açıkladı. Kentsel dönüşümde son dönemde maddiyattan başka bir şey konuşulmadığını dile getiren Türkkan, “İnsanın hiçbir değeri yok. İnsanlar güçlendirme konusunu da bilmiyor. Vatandaş tek seçeneğinin yıkmak olduğunu sanıyor” dedi.

Dönüşümün rantı yüksek bölgelerde başladığını belirten Türkkan, buralarda da metrekarelerin rant nedeniyle düştüğünü ve mülk sahiplerinin bu nedenle mağdur olduğunu bildirdi.

Mevcut binaların yarısından fazlası güçlendirme ile kurtarılabilir

Kentsel dönüşümün bir nevi alışverişe döndüğünü vurgulayan Sinan Türkkan, “Bu durumun değişmesi gerekiyor. İnsanların yaşayabileceği bir alan kalmalı. Ayrıca yıkıp yeniden yapmak vatandaş için oldukça uğraştırıcı. Arsa değeri düşük bölgelerde ise maddi açıdan külfetli. Bunun çözümü insanların önüne alternatif konması ile olur. Güçlendirme bu alternatiflerden biri. Eğer güçlendirme maliyeti yıkım maliyetinin yüzde 40'ının altında ise güçlendirme yapmak daha ekonomiktir. Bina, güçlendirme ile kurtulacak bir binaysa, kesinlikle bu yöntem tercih edilmeli. Her yeri yıkmaya gerek yok. İnsanlar evlerinin İçindeyken de bina kurtarılabilir.

Özellikle 1990 sonrasında yapılan binaların yarısından fazlası, güçlendirme ile kurtarılabilecek durumda. Kentsel dönüşümde, binası yıkılana daire başı 100 bin TL veriliyor. Ama bu ücret de yeterli olmuyor. Devlet, güçlendirme ile kurtarılamayacak durumda olan yapılar için depremden sonra yıkılmış muamelesi yapılmalı ve öyle destek olunması lazım diye konuştu.

Yıkıp yapma 2 yıl, güçlendirme 4 ay sürüyor

Güçlendirme alternatifine de değinen Türkkan, Türkiye genelindeki hasarlı bir  binanın tamamının yıkılıp yeniden yapılmasının en az 2 yıl süreceğini belirtti. Güçlendirme ile bu sürenin 4 aya bile inebileceğini ifade eden Sinan Türkkan, ayrıca bina güçlendirme konusunda dünyada ki son teknolojileri de yakından takip ederek uygun bina olması halinde bina içinde kapsamlı bir yıkım işi yapmadan da binayı depreme dayanıklı hale getirmenin mümkün olabildiğini açıkladı, toplamda ülke genelinde bu binaları yıkıp yeniden yapmak için 600 milyar dolara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bu rakamın yılda 30 milyar dolara denk geldiğinin altını çizen Türkkan, böyle bir bütçe ayrılmasının çok zor olduğunu aktardı. Türkkan, bu bütçenin 5’te 1’ine tüm binaların depreme dayanıklı hale getirilebileceğini açıkladı.

Herkes müteahhit oldu vatandaşın korunması gerekir

Kentsel Dönüşüm Yasası’nda güçlendirme konusunun yüzeysel olarak ifade edildiğini bildiren Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, şunları söyledi: “Yıkıp yeniden yapana destek var. Bütün müteahhitler de yıkıp yeniden yapmanın peşinde. Ancak müteahhit batarsa ne olacak? Bu konuda sigorta geliştirilmeli. Vatandaş mağdur olmamalı. Bakanlığın sitesindeki lisanslı firmalar bu işte yetkili, ancak daha ucuza bu işi mal eden firmalar da vatandaşı istismar edebiliyor. Vatandaşın korunması gerekir. Ayrıca her firmanın böyle bir yetkisinin olmaması gerekir. Şu anda herkes müteahhit”

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-iyi-gitmiyor_116094.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!