Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kentsel Dönüşümde Seçim Korkusu

Kentsel dönüşümde bazı belediyelerin “seçimlerde oyum gider” korkusuyla kentsel dönüşüme yanaşmadığı ortaya çıktı.

yapi.com.tr
1 Kentsel Dönüşümde Seçim Korkusu

“Korkak bezirgan ne kâr eder ne zarar” çıkışında bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belediyelere “Dönüşümde başarılı olanların oyları tavan yapıyor” mesajı gönderdi. Türkiye genelinde 160 bin konutun yıkımının başladığını kaydeden Bakan Bayraktar, “Bu yıl sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin kaçak ve riskli yapının daha yıkımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Hürriyet'ten Erdinç Çalışkan'ın haberine göre, yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Bayraktar, şu açıklamalarda bulundu:

Yeni para kulvarları

“20 yıllık süreçte paraya ihyitacımız olacak. Bu açıdan parayı kendimiz üretiyoruz. Döner sermaye gibi araçlarla yeni kulvarlar geliştiriyoruz. 2-B’lerin satışından para gelecekti ama gelmedi. Maliye Bakanlığı satışlar başlamasına rağmen ‘hala vereceğiz’ diyor. Biz kentsel dönüşüm için parayı bulacağız. İller Bankası’nda hasılat paylaşımı proje yapıyoruz. Oradan gelecek paranın yarısıyla biz dönüşüm yapacağız, yarısıyla da belediyelere para verip onların yapmasını sağlayacağız.

Oyları tavan yapıyor

Bazı belediyeler ‘aman benim oyum gider’ diyor. Yani kentsel dönüşüme sarılmıyor. Korkak bezirgan ne kar eder ne zarar eder. Şimdi kentsel dönüşüm zamanı. Dönüşümde başarılı olan belediylerin oyları tavan yapıyor, artıyor. Çok tartışılan Fikirtepe’nin planlarını yaptık. Şimdi ‘bizim de planlarımızı yap’ diye çok ciddi müracaatlar oluyor. İki sene içinde herkesi kentsel dönüşüme inandıracağız.

Biz artık pası attık

Fikirtepe’de insanlara pası attık, şimdi orada ofis kuruyoruz. Büyük şehirleri yıkmak yapmak çok zor. Fransa, Amerika, Almanya yapamıyor. Kentsel dönüşüm benim kısmetim, dünyanın en zor işi bana nasip oldu. Türkiye son yıllarda inşaat sektöründe büyük bir devrim yaptı. 5.5 milyon inşa edildi. Şimdi kentsel dönüşümle bu uvmeyi arttıracağız.

Sulukule hassas bir iş. Bazı işlerde şuyu vukuundan beter olacaksa daha değişik bir yöntemle yaklaşmalınız. 700’e yakın konut yaptık. Oradaki hak sahiplerinin hiçbirini göndermedik. Türkiye’de herşey tartışılıyor ama orası yapılmak zorundaydı.”

1 milyar TL gelecek

Kaynak geliştirme projelerinden 400 milyon gelir gelecek.

2014’te bu parayı 1 milyara çıkarmayı amaçlıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Kentsel dönüşümde çok başarılı belediyeler var. Bugüne kadar kentsel dönüşüm kapsamında sadece dört vilayette riskli bina tespiti yapılmadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusumde-secim-korkusu_112313.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bakan haklı... Belediyeler ne istiyor? Belediye kanunu madde 73'e göre yapılan "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" projelerinde genelde bir başarısızlık olunca 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası devreye girdi. Riskli Alan projeleri ile deprem korkusundan kurtarmak, mühendislik hizmeti almış, sağlıklı ve güvenli çevreler inşa etmek mümkün. Burada tek tartışılan önemli konu RANT meselesi. O da kentsel rantı adil dağıttığınız sürece sorun olmaz. Öyleyse belediyeler neyi bekliyor? Korkak olmanın kime ne yararı var? İnsanların depremlerde ölmesi mi bekleniyor? Yoksa kendilerine güveni olmayıp RANT yemek, kul hakkı yemekten mi korkuluyor? Korkmaya gerek yok. İnsanları korkulmayan kentlerde yaşatmak belediyelerin görevi... Paylaşın ve değer üretin yeter... Bahtiyar Çetinbaş-inşaat mühendisi YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!