Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kıyılara 'Bodrum Ayarı' Geliyor

Bakan Bayraktar, Çanakkale'den İskenderun'a tüm sahil şeridini 'vatandaşın menfaatini doğrultusunda yeniden inceleyeceklerini' açıkladı.

yapı.com.tr
Kıyılara 'Bodrum Ayarı' Geliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın “Kıyı çizgisindeki evleri yıkacağız” diyerek duyurduğu çalışmanın ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Radikal'den Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Bodrum’da Başbakan Erdoğan ile birlikte sahillerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çanakkale’den İskenderun’a kadar olan tüm sahil şeridini vatandaşın menfaati doğrultusunda inceleyeceklerini söyledi. Bayraktar, “Şimdi bir geçiş dönemi başlatıyoruz. Yasal çerçevede yapılan binalara dokunmayacağız. Kazanılmış hakları koruyacağız” dedi.

Bakan Bayraktar, kaçak, salaş, iskânsız ve imarsız yapıları tek tek gözden geçireceklerini söyledi. Bayraktar, “ Türkiye bir turizm ülkesi, buna da dikkat etmeliyiz. Gerekli hassasiyeti gözetiyoruz. Kıyılar vatandaşın malıdır. Orada kanunun emrettiği hükümler çerçevesinde gerekli tüm düzenlemeler yapılacak” diye konuştu.

‘Ortalığı karıştıracak, kırıp dökecek bir şey olmayacak’

‘Ortalığı karıştıracak, kırıp dökmek’ gibi bir şey olmayacağını kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şey yasalar doğrultusunda yapılacak. Kazanılmış haklar ve fiili durum çerçevesinde bir süreç olacak. Şu anda hemen, bugünden yarına olacak diye bir şey yok. İyileştirme yapıyoruz. Bu bir süreçtir, 6 ay sürer, 6 yıl devam eder. Yılların birikimi var. Türkiye’nin gelişme sürecine girdiği 1950’den beri oluşan bir durumdur. Türkiye turizm ülkesidir. Turizme de dikkat etmeliyiz. Onun için her konuyu tartıyoruz, ona göre değerlendirme yapacağız. Yasal olduktan sonra, Kıyı Kanunu’na ve İmar Kanunu’na uygun olduktan sonra kıyılarda imar yapamazsın diye birşey yok.”

Kıyıların sanayileşme ve turizm nedeniyle ciddi baskı altında olduğunu belirten bakanlık yetkilileri ise sit ve Özel Çevre Koruma bölgelerinde bile kaçak yapıların bulunduğuna dikkat çekerek “Buradaki tespitlere de başladık. İncelemeler sonucu bu yapıları da hemen yıkacağız” dedi.

Bakanlık da son yıllardaki uygulamalardan dertli

Kıyıların özellikle enerji, sanayi, turizm ve konut baskısı altında olduğunu belirten yetkililer “Bu durumun sonucunda yoğun yapılaşma nedeniyle doğal yapının bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Özellikle son yıllarda kıyı alanlarındaki uygulamalar kıyı özellikleri gözetilmeden gerçekleştirildi. Bu durumun sonucunda da kıyılar ciddi şekilde tahrip edildi” dedi.

Plan yıl sonuna kadar bitecek

Kıyı şeridi için yeni bir planlama yapılacağını belirten bakanlık yetkilileri “Kıyıların düzenli ve dengeli kullanılması için uluslararası örnekleri de gözden geçiriyoruz. Mevcut imar ve kıyı mevzuatı çerçevesinde planlama çalışmaları yapılacak. Bu amaçla Kıyı Master Planlarının yıl sonuna kadar tamamlanmasını ve sahil şeritlerinde imar uygulamalarına esas olan kıyı kenar çizgisi tespit edilecek haritaların tamamlanmasını planlıyoruz” dedi. Bu doğrultuda Kıyı Kanunu gereğince deniz kıyıları ve sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve topluma açık olmasını sağlamak için düzenleme yapılacak. 4 ay önce yapılan yönetmelik değişikliğiyle sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kiyilara-bodrum-ayari-geliyor_111597.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!