Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Saraçoğlu’nun Çapulcuları Mimarlar Oldu

Saraçoğlu Mahallesi proje fikir yarışmasının Değerlendirme Konferansında Türkiye’yi saran direniş rüzgarları esti. Çapulcular, Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması için Saraçoğlu’nu tasarladı.

yapi.com.tr
Saraçoğlu’nun Çapulcuları Mimarlar Oldu

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından sekizincisinin temasını bir gecede riskli alan ilan edilerek yıkımla ve talanla karşı karşıya kalan  Cumhuriyet dönemimim ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi olarak ilan etmişti. 40 projenin katıldığı ve 21 projenin  değerlendirme konferansına davet edildiği, yarışmanın değerlendirme konferansı Alman Kültür Merkezi’nde yapıldı. Konferansta projelerini savunan mimarlık öğrencileri ve mimarlar Saraçoğlu Mahallesi’nin projelerini tasarlarken Türkiye’ye yayılan Gezi Park’ı eylemlerinden ilham aldığı görüldü. Saraçoğlu Mahallesi Afet Riski altında alan ilan edilerek, AVM ve ticarethaneye çevrilmesi ve bir kısmının yıkılması söz konusuyken buna karşı çıkan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Saraçoğlu Mahallesinin geleceğine, katılımcı bir yöntemle karar verilmesi için fikir projesi yarışması ile elde edilmesini önerdi.

Daha önce Ulucanlar Cezaevi’ni ve Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nün yıkılmaktan kurtulmasına olanak sağlayan Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması’nın sekizincisinin teması bu kez yıkımla karşı karşıya kalan Saraçoğlu Mahallesi oldu. Ankara’nın merkezinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi’nin projeleri Oda’ya ulaştıktan sonra bugün yapılan değerlendirme konferansında ilk kez jüri üyeleri ve yarışma katılımcıları bir araya geldi.

Değerlendirme Konferansının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, “ Saraçoğlu Mahallesinin bir gecede riskli alan ilan edilmesiyle, Kent Düşleri yarışmasını ilan ettik, Hükümetin her alanda ben bilirim yaklaşımıyla sürdürdüğü politikanın bir mağduru da Saraçoğlu Mahallesi… Taksim Gezi Parkı ile şimdi parklara yayılan forumlarla kentin aktörleri kendi fikirlerini paylaşıyorlar.2007 yılında başlayan kent düşleri yarışmaları da mimarlık ortamlarının Gezi Forumları… Burada çıkan fikirler bizim açımızdan çok önemli, kamusal bir alanı yeniden kamuya açmak ve genç fikirlerle paylaşmak Saraçoğlu Mahallesine yeni bir nefes getirecek. Buradan çıkacak fikirler, Saraçoğlu’nun kente katılmasındaki yerini belirleyecek ve yeni bir mücadele aksı oluşacak Gezi Parkı direnişlerinin Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceği fikirlerine yansımış olması, kent merkezinde Saraçoğlu’nun bir kamusal alan olarak önerilmesine olanak sağlamış durumda”dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/saracoglunun-capulculari-mimarlar-oldu_110312.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!