Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

GYODER Başkanı Gökkaya ile Artılarıyla ve Eksileriyle Gayrimenkul Sektörü

AA'nın İstanbul'da Finans Editörlüğü bünyesinde başlattığı AA Finans Masası'na konuk olan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, sektörün, zaman olarak çok önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, kentsel dönüşümden mütekabiliyet yasasına, maketten satış düzenlemesinden konut sektörüne yönelik 'balon' iddialarına kadar önemli açıklamalarda bulundu.

yapi.com.tr / AA
GYODER Başkanı Gökkaya ile Artılarıyla ve Eksileriyle Gayrimenkul Sektörü Fotoğraflar: Metin Pala (AA)

strong>3. çeyrekte de 0'a yakın büyüme olacak''
    
2012 yılında Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğini tahmin ettiklerini aktaran Gökkaya, hem mütekabiliyet yasası hem de kentsel dönüşümden hareketle inşaat sektörünün de yüzde 5 büyüyeceğini öngördüklerini, fakat sektörün 6 aylık büyümesinin yüzde 1,5 olduğunu belirtti. 3. çeyrekte 0'a yakın bir büyüme olacağını düşündüklerini, 4. çeyrekten ise biraz ümitli olduklarını dile getiren Gökkaya, şunları kaydetti:

''Merkez Bankası'nın üst sınır limitlerini düşürmesi, 150 baz puan olarak, dün de 50 baz puan indirdi, bu birazcık konut kredi faizlerinde etkili olur ve biraz hareketlenme olur diye bekliyoruz. Ama buna karşın maalesef binde 16 olan tapu harçları binde 20'ye çıktı. Bence inşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörü ve orada bir takım kararlar alınırken, tabii biz belki devletimiz hükümetimiz gibi bakamıyoruz, onlar makro bakıyor, yani cari açık, bütçe açığı... ama biz şuna inanıyoruz orta ve uzun vadede güçlü ekonomi için iyi bir altyapı olması lazım. İnşaat sektörünün kurumsal bir yapıda olması lazım ve önümüzde de kentsel dönüşüm gibi önemli bir sürecimiz var. Bu süreçte bazı şeyleri koordineli yapmakta fayda var. Yani bir taraftan faizleri düşürüyoruz, konut kredilerinde faiz oranları düşecek diyoruz, öbür taraftan tapu harçlarında artış yapıyoruz. 100 bin liralık satışta 400 lira fark ediyor. Bu önemli bir fark.''

Gayrimenkul şirketlerinin halka arzı

Gökkaya, ''Halka arz seferberliğinde gayrimenkul şirketlerini biraz uzak durduğu görülüyor, bu yönde teşvik edici adımlarınız oluyor mu, yeni halka arzlar bekleyebilir miyiz?'' sorusu üzerine kesinlikle beklendiğini belirterek, ''SPK Başkanı Vedat Akgiray ile çok yakın temastayız. Geçen yıl SPK ile bir konferans düzenledik. İnşaat firmalarının borsaya uzak durmalarının nedeni sadece denetim değildi. Haklarını yemeyelim. Kat karşılığı hasılat paylaşımı projelerini portföyünüze alamıyordunuz. Onu SPK ile görüştük bu konuda bize yardımcı oldu. Bu çerçevede artık inşaat firmaları, proje geliştiren firmalar hasılat paylaşmaya, kat karşılığı projeleri de portföyüne alabiliyor. 2013'te halka arzlarda GYO açısından en az 2-3 firmanın halka açılacağını düşünüyoruz. Eğer istikrarımız devam eder ve etrafımızdaki siyasi sıkıntılar olmazsa. Bu sayı 2 yılın içinde 30'un üzerine çıkacaktır. GYO dediğiniz zaman yurt dışında da finansman imkanınız doğuyor. Finansal enstrümanlar da yapabiliyorsunuz. Yabancı yatırımcıyla çok rahat aynı dilden konuşabiliyorsunuz. Hem gayrimenkul, hem de borsaya yatırım yapmış oluyorlar'' diye konuştu.

SPK ve İMKB ile birlikte Londra'da bir roadshow düzenleyeceklerini vurgulayan Gökkaya, şöyle konuştu:

''Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün potansiyelini anlatacağız. Artık biz yabancının ayağına gidip Türkiye'yi anlatmak istiyoruz. Bu artık kaçınılmaz. Londra bütün fonların merkezi. Oradan başlayacağız, Katar, Singapur ve Malezya'da da bu roadshowlarımızı devam ettireceğiz. Türkiye, alt ve üst yapısını tamamlamamış bir ülke. Son dönemde ağırlıklı olarak Körfez, Asya ve Ortadoğu çok sıcak bakıyor fonlara. Eğer Türkiye'nin notu bir kademe daha artarsa, yatırım yapılabilir ülke statüsüne gelecek. İşte o zaman gayrimenkul sektörüne de çok önemli bir fon akışı olacağına inanıyoruz. Mütekabiliyet yasasının birtakım çıkan, eksik demeyelim de bize göre tamamlanması gereken bir-iki tane maddesi vardı. Oturma izni ve Türkiye'deki bankacılık sektöründen kredi kullandırılması... Bu konuyla ilgili İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı çalışma yapıyor. Bunlar yapılabilirse yazlık ev statüsünde yabancıların gelebileceği bölgelere hem de metropollerde İstanbul ve Bursa'da çok önemli bir yabancı sermaye girişi olur diye düşünüyoruz.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/gyoder-baskani-gokkaya-ile-artilariyla-ve-eksileriyle-gayrimenkul-sektoru_102563.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!