Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

BASF'tan Sürdürülebilirliğin 'Kimya'sı

Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul'da aralarında enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çözümlerin de bulunduğu ürün portföyüyle sürdürülebilirliğin 'kimya'sına dikkat çeken BASF, 'sürdürülebilirlik bizim birinci önceliğimizdir' iddiasının altını çizdi. Koray Uygur, "Dünyanın her yerinde aynı vurguyu yapmak istiyoruz" dedi.

BASF'tan Sürdürülebilirliğin 'Kimya'sı Koray Uygur

24 – 28 Nisan 2013 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul'a katılan BASF, aralarında enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çözümlerin de bulunduğu ürün portföyünü sergiledi. Bu yıl 36.’sı düzenlenen fuara, 'yapı kimyasalları' ve 'performans ürünleri' birimleriyle katılan firma, sürdürülebilirliğin 'kimya'sına dikkat çekerken; Türkiye’de ilk defa Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul'da sergilenen ve enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çözüm önerilerinin tümünün bir arada kullanıldığı 'Model Ev' ile bina tipolojilerine göre şekillendirdiği çözüm paketlerini tanıttı. yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan BASF Türk Pazar Geliştirme Yöneticisi Koray Uygur, fuarda bir ürünü öne çıkarmak yerine, 'sürdürülebilirlik bizim birinci önceliğimizdir' yaklaşımının altını çizmeyi hedeflediklerini söyledi. Stantlarının da bu amaç doğrultusunda özel olarak tasarlandığını belirten Uygur, "BASF olarak, aynı ürünlerle, dünyanın her yerinde aynı vurguyu yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de sürdürülebilirlik denilince hemen 'enerji' akla geliyor. Sürdürülebilirlik, sadece bir 'enerji verimliliği' sorunu mudur?

Türkiye’de yüksek bir enerji verimliliği bilinci oluşmaya başladı. Çünkü birincil olarak ekonomik boyuta bakılıyor ve tüketiciler için ısınma masraflarını düşürmek öne çıkıyor. BASF olarak, ÇEDBİK, İZODER, Türkiye İMSAD, Sürdürülebilirlik Akademisi gibi derneklerin hepsinde aktif olarak görev alıyoruz. Amacımız, enerji verimliliği için dış cephelere mantolama yapılırken; örneğin kullanılan derz malzemesinin de antibakteriyel, uzun ömürlü olması, insan sağlığına zararlı bileşenler içermemesi için de bir duyarlılık yaratmak. Açıkçası, yeni binalar doğru projelendirilir, ısı, su, ses yalıtımının yanısıra diğer ürünler de doğru kullanılırsa, kelime anlamıyla sürdürülebilirlik sağlanabilir diye düşünüyoruz ve bu konuda da çözümler öneriyoruz.


Bu anlamda BASF stantında neler öne çıkıyor?

Yeşile duyarlı, betonun kürleşmesini ve dolayısıyla inşaat sürecini hızlandıracak ürünlerimiz, farklı yer kaplaması malzemelerimiz var... Ama burada bir ürünü öne çıkarmak yerine, 'sürdürülebilirlik bizim birinci önceliğimizdir' iddiamızı vurgulamak istedik. Stantımızın ana konseptini de bunun üzerine kurduk; renk ve imaj tercihlerimizi bu doğrultuda yaptık. Bu, Türkiye için hazırlanmış özel bir konsept değil; önce BAU Münih’te ziyaretçilerle buluştu, ardından da MoscowBuild’e gitti. BASF olarak, aynı ürünlerle, dünyanın her yerinde aynı vurguyu yapmak istiyoruz. Amacımız, ismimizle beraber bu bilincin de yürümesi.  

'Model ev'i de bu çerçevede ele alabiliriz herhalde?

Bir bakışta ürünlerimizin sistem olarak nasıl çalıştığını; enerji verimliliğine, sürdürülebilirliğe nasıl destek olduğunu göstermek amacıyla ‘model ev’i geliştirdik. İkisi konutları, ikisi avm, ofis kuleleri gibi ticari yapıları ve biri de fabrika binalarını temsil eden 5 parçadan oluşan model evde; BASF’ın bu ayrı tipolojilerdeki yapılara yönelik sunduğu bütün yalıtım, enerji verimliliği, bakım onarım ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri paket olarak sergileniyor.

Sürdürülebilirlik, tedarik aşamasından başlayarak, üretim, dağıtım, kullanım ömrü ve sonrasında geri dönüşümü de kapsayan bir zincir aslında. Sürdürülebilirlik algısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bazı trendler var; 'yeşil', 'ekolojik', 'enerji verimli' olmak da bunlardan birkaçı. BASF ürünlerinin çok önemli bir bölümünün ‘çevresel ürün deklarasyonu / environmental product declaration (EPD)’si var. EPD ile ürününüzün, daha hammadde tedariğinden başlayarak üretim ve dolaşıma girmesine, ömrünü tamamladıktan sonra geri dönüşümüne kadar bütün süreç boyunca çevre dostu olduğunu belgelendirmiş oluyorsunuz. Türkiye’de bu konuda bir atılım var. Son yıllarda ithalat ihracat yapan firmalar da, özellikle AB ülkeleriyle ticaret yapanlar, buna özen göstermeye başladı. Bilinç artıyor.

Açıkçası her ne kadar testlerle ölçseniz de, bir ürünün tam olarak ne kadar enerji verimli olduğunu görebilmeniz için zaman gerekebiliyor. Biz BASF olarak ürünlerimiz için yeterince zaman geçtiğini, performanslarını net bir şekilde görebildiğimizi ve belgelendirebildiğimizi söylüyoruz. Tüketicilere de ölçülebilir, test edilebilir, belgelerle kanıtlanabilir ürünleri almalarını tavsiye ediyoruz. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul'da BASF ürünleri

Bir beton sertleşmesi hızlandırıcısı olan X-seed®, beton endüstrisine yüksek kalite ve enerji verimliliği sunarak zaman ve para tasarrufu sağladığı gibi; karbon emisyonlarının azaltılmasına da yardımcı oluyor.

BASF’nin Ucrete® zemin kaplamaları, zorlu endüstriyel ortamlarda uzun süre dayanıklılık gösterme özellikleri ve hızlı kurulumlarıyla 'Dayanıklı zemin kaplamaları' olarak sektörde ön plana çıkıyor.

Senerflex® ve Multitherm® ürün portföyü, binaların enerji verimliliğini arttırmaya yardımcı oluyor. Bu ürünler, mimarların estetik hedeflerine uygun dış cepheler oluştururken, çevresel performansları ve entegral hava bariyerleriyle de yüksek yalıtım değeri sunuyor.

Klasik polistiren malzemesi olan Styropor®’un gelişmiş bir versiyonu olan Neopor®, bir ayna gibi ısıl radyasyonu yansıtan ve ev içerisinde sıcaklık kaybını azaltan özel grafit partikülleri içeriyor. Bu teknoloji, dış cephe ısı yalıtım bileşik sistemde kullanılırken gösteriliyor. Melamin reçineden üretilen açık hücreli özel bir köpük olan, aynı zamanda sıcağa karşı dayanıklı bir ısıl yalıtıcı madde olarak da bilinen Basotect®, güneş kollektörlerinin yalıtılması gibi uygulamalar için kullanılıyor.

Enerji verimliliğine katkıda bulunan diğer çözümler arasında poliüretan uygulamalar dikkat çekiyor. BASF’nin fuarda sergilediği ürünler arasında, denenmiş ve test edilmiş olan, çatılar ve cephelere yönelik sandviç panel köpüğünün yanı sıra, sprey köpük örneği olarak da kullanılan Elastopor® ve Elastopir® yer alıyor. Son derece düşük ısıl iletkenliğine (024 derece) sahip bu sistemler, pencere çerçeveleri ve panjurlarda kullanılan katı poliüretan köpük yalıtım sistemlerinde de kullanılıyor.

MBrace®, performans polimer ürün ailesi, sunduğu üstün ve uzun süreli fiziksel ve mekanik özellikleriyle dıştan takviye sağlayarak binalardaki mevcut yapı elemanlarının gücünü ve performansını arttırıyor.

Endüstriyel kaplamalar için kapsamlı bir ürün portföyü sunan Masterseal® çözümleri, özellikle işletimi sırasında fiziksel, kimyasal veya biyolojik yollarla hasar görmüş endüstriyel tesislerin yapı ve altyapılarını korumak, onarmak ve yenilemek için  dizayn edildi. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/basftan-surdurulebilirligin-kimyasi_108841.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!