Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Sistem, Baştan Doğru Kurgulanmalı"

25. Yapı Fuarı - Turkeybuild Ankara’nın katılımcı firmalarından Betek Boya A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Demirkan Barlas ile Betek Boya ve yalıtım konusunda görüştük.

"Sistem, Baştan Doğru Kurgulanmalı"

25. Yapı Fuarı - Turkeybuild Ankara’nın katılımcı firmalarından Betek Boya A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Demirkan Barlas ile Betek Boya ve yalıtım konusunda görüştük.

Betek Boya olarak son çıkardığınız ürün hakkında bilgi alabilir miyiz?

Betek’in ürünleri arasında; iç cephe, dış cephe ve yalıtım malzemeleri yer alıyor. Bunlara ek olarak, bugün piyasada herkesin ‘mantolama’ olarak tabir ettiği, binaların projesi yapılırken düşünülmeyen ama sonradan bütün enerji kayıplarını ortadan kaldırabilmek, konforlu bir hayat sağlayabilmek amacıyla kullanılan mantolama ürünümüz var.

Yalıtım malzemelerinin sürdürülebilirliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?


Herkes kendi işinin en iyisi olduğunu söyleyerek işe başlıyor. Halbuki en doğrusu; sistemin baştan doğru düşünülmesi. Yani, bir bina ilk önce bohçalamayla temelden gelmeli, binayı bohçalayarak inşa ederseniz temelden gelecek kapiler suların binaya zarar vermesini önleyebilirsiniz. Ondan sonra bir insan nasıl palto giyiyor, şapka takıyorsa; binanın da yağmurdan, güneşten, dış şartlardan korunması için bir takım uygulamalar gerekiyor. Biz bu tip binalara konforlu, doğru binalar; doğru projeler diyoruz ki bugün artık Türkiye’de ‘konsept proje’ dediğimiz zaman deprem, yalıtım gibi tüm bileşenler değerlendirilerek hazırlanan projeleri görüyoruz. Söz konusu kriterler zaten devlet tarafından da 2011 yılında zorunlu hale getirildi. Bu nedenle yeni yapılarda artık eskiden düşündüğümüz sorunlar olmayacak. Ama elbette mevcut bir yapı stoku var, bu yapı stokunun da değişmesi lazım… Onun için de kentteki çarpık ve sağlıksız yapıları iyileştirmeye yönelik yeni bir yasa çıktı; kentsel dönüşüm yasası…

2011 senesinde yürürlüğe giren yasadan bahsettiniz. Bu yasal değişiklikler sektörünüze nasıl yansıdı?


Yapıları genel anlamda; yenilenen yapılar ve yeni yapılar olmak üzere ikiye ayıracak olursak, bu yasadan önceki dönemde, eski yapılara yönelik ‘yenileme’ faaliyetlerinin çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu yasa ile birlikte insanların da bilinçlenmesi etkili oldu ve bu durum tersine döndü. Günümüzde yeni konsept yapılar; hem süreç içerisinde yaşanan bilinçlenme hem de projeleri gereği daha sağlıklı ve daha düzgün yapılıyor. Eskiden bir müteahhit bir projede tek bir müstakil yapı yaparken, şimdi bin konutluk, iki bin konutluk, siteler yapıyor. Yapı sektöründe böyle bir dönüşüm söz konusu oldu. Bununla birlikte her iki pazarda da bizim kullanılma şansımız var. Yani sıfırdan yapılan yapılarda da, eski olup yenilenen yapılarda da bizim açımızdan herhangi bir zorluk yok.

Türkiye’de yenilenme işlemlerinin büyük bölümü; mantolama dediğimiz ısı yalıtımı ve çevreye uyum çerçevesinde gerçekleşiyor. Bunun temel nedeni, ekonomik dar boğaz dönemlerinde veya daha insanların bilinçli para harcama zorunluluğu olduğu dönemlerde; apartman aidatını düşürüp, bir takım masraflarını azaltarak, konforunu arttırma ihtiyaçları. Bu bağlamda mantolama hem binanın iç konforu arttıran hem de aylık aidat düşüren bir unsur olarak önem kazanıyor.


Gebze’de yeni bir fabrikanız bulunuyor. Gelecek dönemde ne gibi yatırım faaliyetleriniz olacak?

Gebze’deki fabrikamızdan sonra Kayseri’de bir fabrika açtık. Kayseri’de fabrika açmamızın en önemli nedeni artık üretim kadar lojistik konusunun da önem kazanmış olması. Ürünlerin nakliyesi, zamanlama ayrık çok büyük öneme sahip. Benim gençliğimde, sabahleyin dükkanını erken açan iş yapıyordu; bugün malını, hizmetini müşterinin ayağına götüren iş yapıyor. Onun için Türkiye’nin yedi bölgesinde müesseselerin bölge müdürlükleri, dış hizmetleri kuruluyor.

Betek zaten daima ileriye dönük projeleri olan bir firma. 5 yıllık 10 yıllık planlarımız içerisinde ekonomiyi yakından takip ediyoruz.

Yapı Fuarı Ankara bu sene ATO Kongre Merkezi'nde gerçekleşiyor ve alan olarak yüzde yirmi büyüdü. Yeni mekana ilişkin değerlendirmelerinizi alabilir miyiz son olarak?

Ben iş hayatında da normal sosyal yaşantımda da bir şeyin çok büyük olmasından ziyade doğru ve güzel hizmet vermesine önem veriyorum. Burada Sinan Bey’i saygıyla anıyorum, Ankara’ya böyle bir hizmet yerinin kazandırılmış olması çok önemli. Bu, bizim burada ikinci yapı fuarımız. Bu fuar alanı butik, çok konforlu bir alan… İşçinin konforundan tutun, fuar alanını dolaşan insanların güzel bir ortamda bulunması çok önemli. Bu da bizim insanımıza yakışan bir şey. Ankara bir başkent, böyle bir fuar alanına yıllardır zaten ihtiyacı vardı ama burada, bunun içinde bulunmak bizim için bir keyif tabi. Bu fuarı kutluyorum.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sistem-bastan-dogru-kurgulanmali_102303.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!